Am avut telefon de serviciu (iphone) dar in ziua cand a trebuit sa-l predau am aflat ca au decis sa nu ma lase sa il cumpar, asa ca am incercat sa imi fac backup la date. Apple nu se misca chiar asa repede, asa ca am predat telefonul fara sa il pot reseta (nu aveam parola la itunes). in zilele urmatoare it-stul lor mi-a resetat parola folosind adresa mea personala care era inca pe mailul din telefon. Apoi a resetat telefonul (nici macar nu mi-a facut backup). Acum am 2 probleme: 1. nu mai am date( agenda etc) 2 Oare pentru ce a mai folosit adresa mea personala. Pot face ceva?
Oricine poate da in judecata pe oricine altcineva, nu e musai sa si castige procesul. In ce priveste resetarea parolei, poate nu si-a dat seama ca nu era e-mail de serviciu sau poate si-a dat seama si a considerat ca obligatia lui de serviciu de a sterge datele de pe mobilul firmei bate dreptul dvs. la privacy (el nu dorea sa va foloseasca datele personale, ci doar sa le stearga de pe proprietatea firmei, iar faptul ca ati folosit e-mail personal era un impediment in realizarea sarcinilor sale de serviciu, dvs. nefiindu-va permis de firma sa-i puneti obstacole in acest sens). Concluzia: parerea mea este ca nu aveti sanse sa castigati procesul.
Eu personal consider ca folosirea de IT a unei informatii din mailul personal pentru orice actiune este practic nerespectarea art. 74, IT-stul neavand dreptul utilizarii corespondentei personale. Indiferent daca n-a stiut (nu si-a dat seama) sau daca nu putea continua actiunea ce trebuia sa o indeplineasca - fapta de a folosi informatiile din contul personal fara acord eu o consider gresita - practic legea de asta ne protejeaza: de utilizarea informatiilor din orice fel de corespondenta personala de altcineva fara acordul nostru. Exista posibilitatea incercarii obtinerii unui acord din cate presupun precum si alte mijloace tehnice/umane - optiuni nefolosite de IT.
Nu lucrez in domeniu juridic - deci nu este o parere avizata
El nu avea niciun drept ca firma sa-i pastreze datele/agenda, deci poate obtine daune de 0 lei si 0 bani intr-un proces in drept civil.
Incalcarea de catre firma a legii o poate raporta statului, restul este o problema intre stat si firma (parca vad ca se incheie cu un RUP in cazul fericit in care organele de ancheta se ocupa efectiv cu investigarea faptei). Serios, exista doar in domeniul asta violari serioase ale drepturilor conferite prin lege si prin a investiga o fapta care nici la nivelul de gainarie nu se ridica, s-ar consuma resurse pretioase care puteau fi folosite pentru a investiga fapte grave.
El avea dreptul ca firma să nu-i acceseze mailul personal. Odată accesat (ce se poate dovedi cu resetarea acelei parole) s-a încălcat legea. Că or exista alte cazuri mai grave, posibil...
- incalcarea legii este pur formala (de forma);
- nu i s-au produs daune si nu poate primi daune;
- daca avea dreptul sa protejeze telefonul cu e-mail personal este o intrebare la care nu am raspuns si s-a putea ca el insusi sa fi instigat prin asta la incalcarea legii.