avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membru fondator persoana juridica ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membru fondator persoana juridica ONG

Buna ziua,
Potrivit legislatiei in vigoare, atat persoanele fizice cat si juridice pot avea calitatea de membrii fondatori intr-o asociatie.
1. In cazul in care membrul fondator al asociatie va fi o persoana juridica este necesar cazierul fiscal al acesteia sau si al reprezentantului legal?
2. De asemenea persoana juridica care va avea calitatea de membru fondator al asociatiei este necesar a avea un obiect de activitate asemanator cu obiectul de activitate al asociatiei, sau nu exista vreo restrictie in sensul acesta?
3. Ce documente sunt necesare pentru a constituii o asociatie, in cazul in care unul dintre membrii fondatori este o persoana juridica?

Va multumesc, anticipat!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 18:51, 17 Octombrie 2018
Dimpotriva, din ce am scris eu mai sus rezulta clar ca in opinia mea ar fi o problema ca un SRL care are ca obiect de activitate domeniul imobiliar sa fie fondator / membru intr-un ONG care e ocupa de pescuitul sportiv. Vedeti textul de mai sus, pe care il citez si aici> " Daca insa obiectul de activitate al SRL nu are legatura nici indirecta cu scopul si domeniul de activitate al asociatiei si nu se poate justifica obiectiv o prezenta in interes propriu a SRL sa devina fondator, in opinia mea contributiile financiare nu vor putea fi considerate ca fiind in interesul afacerii si se pune chiar serios problema legalitatii si autoritatile si creditorii vor suspecta ceva scopuri ascunse, deci e de evitat. Dar de ce ar vrea pana la urma un SRL sa fie membru de asociatie daca scopul acesteia nu se prea leaga cu obiectul de activitate al SRL-ului?"
La o asociatie in care toti sau multi membri sunt persoane juridice: Desi nu exista o prevedere legala expresa in acest sens, cum e in legislatia privind societatile, legislatia ONG nu impiedica alegerea ca membru in CD a unei persoane juridice.... Si ar putea statutul reglementa daca se impune un delegat permanent - ca reprezentant legal sau conventional (varianta recomandabila) sau se tolereaza ca acele persoane juridice sa delege ad-hoc anumit reprezentant al lor la anumita sedinta (nerecomandabil, ca poate nu e in tema cu cele discutate anterior.... ). O imputernicire scrisa semnata de reprezentantul legal al persoanei juridice e suficienta pentru delegatii care nu au calitatea de reprezentant legal,,,,, Totusi, este atipic si rarissim sa ai CD format din persoane juridice la un ONG, si pune probleme practice destul de complicate.... De aceea recomandabil ar fi sa se aleagaca membri CD persoane fizice, insa propuse si sustinute de persoanele juridice membre, daca asociatia e formata din persoane juridice.... In limita procentuala permisa de lege pot fi unii membri CD si neafiliati unei persoane juridice membre, desi rar e oportun sa recurgi la acea exceptie permisa de lege.... In mod normal sunt persoane fizice care au functii de conducere sau reprezentare in persoanele juridice membre, si se pune clauza in Statut ca isi pierd functia daca isi pierd afilierea cu persoana juridica membra... sau daca acesteia ii inceteaza calitatea de membru al asociatiei... .... De tinut cont ca membrii CD nu trebuie in acea calitate sa se reprezinte pe ei (sau persoanele juridice membre cu care sunt afiliate, daca ai membri ai asociatiei persoane juridice si in CD ai persoane fizice sustinute de membri), caci odata ales trebuie sa actionezi in interesul comun al tuturor membrilor, nu in al tau personal sau in al persoanei juridice membre cu care esti afiliat.... Altfel decat in Adunarea Generala, unde fiecare se reprezinta pe sine si ia decizii tinand cont in primul rand de interesul propriu (desigur in contextul scopului comun pentru care s-a asociat...)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl membru fondator ong eudia eudia sunt administratorul unic al unui SRL si doresc sa deschid un ONG in care vreau ca membrii fondatori sa fie: SRL -ul, eu si inca o persoana. Este posibil acest ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie culturala carmen165 carmen165 Buna ziua, doresc sa infiintez o asociatie culturala care sa aiba ca membri pe mine, sotul meu si intreprinderea familiala pe care o detinem ( ce ne are ca ... (vezi toată discuția)
O persoana, mai multe ong-uri magdalenagrigore magdalenagrigore Buna ziua, Intrebarea mea este urmatoarea: O persoana detine un ONG care nu a avut activitate. Acum doreste sa-si deschida un alt ONG, dar pe cazier s-a ... (vezi toată discuția)