avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prezenta partilor intr-un proces.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Prezenta partilor intr-un proces.

Accident rutier cu victima decedata.
Inculpatul nu se prezinta la termene fiind reprezentat de fiecare data de avocat desi este
acuzat de ucidere din culpa conform art 192 cod de procedura penala.
Exista o lege care sa-l oblige sa se prezinte la procese ? sau ramane la atitudinea judecatorului.Permisul nu ea fost suspendat 2 ani si 6 luni cat au fost efectuate cercetarile penale de catre politie pe motiv ca de la politie i sa spus ca e nevinovat. Intrebarea este daca e corect ca el sa stea acasa pe durata procesului desi se face prezenta in sala de judecata iar de fiecare avocatul lui spune ca are diverse probleme si nu poate fi prezent . Eu cred ca este o sfidare din partea inculpatului sau poate asa prevede legea. Care este diferenta dintre parte civila si parte vatamata. Avocatul meu spune ca a facut cerere de constituire ca parte civila si ca faptul ca apar in instanta ca parte vatamata nu conteaza e acelasi lucru. Va multumesc.
Conform dispozitiilor de la art. 108 c.p.p., inculpatul este obligat sa se prezinte la chemarile organelor judiciare, atrăgându-i-se atenţia că, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, se poate emite mandat de aducere împotriva sa, iar în cazul sustragerii, judecătorul poate dispune arestarea sa preventivă.
Conform art. 96 c.p.p. in cursul procesului penal, suspectul, inculpatul, celelalte părţi, precum şi persoana vătămată pot fi reprezentaţi, cu excepţia cazurilor în care prezenţa acestora este obligatorie sau este apreciată ca fiind necesară de procuror, judecător sau instanţa de judecată, după caz.
In concluzie, daca instanta considera ca este necesara prezenta lui, amana cauza si i-a masuri in acest sens.

ART. 353
Citarea la judecată
(1) Judecata poate avea loc numai dacă persoana vătămată şi părţile sunt legal citate şi procedura este îndeplinită. Inculpatul, partea civilă, partea responsabilă civilmente şi, după caz, reprezentanţii legali ai acestora se citează din oficiu de către instanţă. Instanţa poate dispune citarea altor subiecţi procesuali atunci când prezenţa acestora este necesară pentru soluţionarea cauzei. Înfăţişarea persoanei vătămate sau a părţii în instanţă, în persoană sau prin reprezentant ori avocat ales sau avocat din oficiu, dacă acesta din urmă a luat legătura cu persoana reprezentată, acoperă orice nelegalitate survenită în procedura de citare.
(2) Partea sau alt subiect procesual principal prezent personal, prin reprezentant sau prin apărător ales la un termen, precum şi acela căruia, personal, prin reprezentant sau apărător ales ori prin funcţionarul sau persoana însărcinată cu primirea corespondenţei, i s-a înmânat în mod legal citaţia pentru un termen de judecată nu mai sunt citaţi pentru termenele ulterioare, chiar dacă ar lipsi la vreunul dintre aceste termene, cu excepţia situaţiilor în care prezenţa acestora este obligatorie. Militarii şi deţinuţii sunt citaţi din oficiu la fiecare termen.
#B
(3) Pentru primul termen de judecată, persoana vătămată se citează cu menţiunea că se poate constitui parte civilă până la începerea cercetării judecătoreşti.
(4) Neprezentarea persoanei vătămate şi a părţilor citate nu împiedică judecarea cauzei. Când instanţa consideră că este necesară prezenţa uneia dintre părţile lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia, amânând în acest scop judecata.
#M2
(5) *** Abrogat
#B
(6) Pe tot parcursul judecăţii, persoana vătămată şi părţile pot solicita, oral sau în scris, ca judecata să se desfăşoare în lipsă, în acest caz nemaifiind citate pentru termenele următoare.
#M2
(7) Când judecata se amână, părţile şi celelalte persoane care participă la proces iau cunoştinţă de noul termen de judecată.
#B
(8) La cererea persoanelor care iau termenul în cunoştinţă, instanţa le înmânează citaţii, spre a le servi drept justificare la locul de muncă, în vederea prezentării la noul termen.
(9) Participarea procurorului la judecata cauzei este obligatorie.
#M2
(10) Completul învestit cu judecarea unei cauze penale poate, din oficiu sau la cererea părţilor ori a persoanei vătămate, să preschimbe primul termen sau termenul luat în cunoştinţă, cu respectarea principiului continuităţii completului, în situaţia în care din motive obiective instanţa nu îşi poate desfăşura activitatea de judecată la termenul fixat ori în vederea soluţionării cu celeritate a cauzei. Preschimbarea termenului se dispune prin rezoluţia judecătorului în camera de consiliu şi fără citarea părţilor. Părţile vor fi citate de îndată pentru noul termen fixat.

Ultima modificare: Vineri, 8 Septembrie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezenta la sedinte a inculpatului, in procesul penal tija tija Buna ziua, Am un proces penal pe rol, suntem in faza cercetarii judecatoresti, iar in urma cu 3 luni instanta a dispus ca nu mai suntem obligati sa ne ... (vezi toată discuția)
Citatie Micutu112 Micutu112 Buna ziua.Sunt citat intrun dosar in calitate de parte civila.E vorba de furtul unei biciclete.Am cerut in reclamatie suma de 300 ron.Autorul este ... (vezi toată discuția)
Citatie camera preliminara parte vatamata ariana03 ariana03 Buna ziua, Am primit o citatie in calitate de parte vatamata intr-un dosar de distrugere (incendiere imobil) si am primit o citatie pentru a ma prezenta la ... (vezi toată discuția)