Buna ziua!
Am si eu o problema, daca ma poate ajuta cineva.
Stau la et. 1 al blocului, sub apartamentul meu este un salon de frumusete.
Nu stiu cum s-a intamplat, dar am reusit sa inund spatiul, defectandu-se aparatele din salo.
Am discutat cu personalul, am ajuns la imtelegere, dar acuma s-a razgandit, vrea aparatura completa noua. Ce pot eu sa fac?
Răspunderea civilă delictuală este reglementată de art.998 - 1003 Cod civil.Acest tip de raspundere este o răspundere juridică prin intermediul căreia o persoană care a cauzat alteia un prejudiciu este obligată să-l repare.
ART. 998 Orice faptã a omului, care cauzeazã altuia prejudiciu, obligã pe acela din a cãrui gresealã s-a ocazionat, a-l repara.ART. 999 Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa (C. civ. 998, 1000, 1152, 1483, 1902 ; C. civ. fr. 1383).
Asa incat, avand in vedere prevederile legii, in conditiile in care persoanele prejudiciate vor putea face dovada faptului ca prejudiciul suferit vi se datoreaza, nu prea aveti ce face , fiind dator sa contribuiti la repararea prejudiciului.
multumesc pentru raspuns
dar eu am dorit sa platesc pagubele, am vorbit si cu cei care efectueaza reparatii la aparaturile respective, dar persoana doreste aparatura noua, nu e de acord cu reparatia lor
Daca nu ne intelegem pe cale amiabila, se poate ajunge in instanta?
Chiar daca eu sunt dispus sa platesc daunele, dar in limita bunului simt, nu sa schimb cu aparatura noua tot ce este in salon
Se poate ajunge in instanta , desigur, insa ar trebui totusi efectuata o expertiza, pentru a se constata si vechimea aparatelor , si gradul de uzura, astfel incat, sa nu ajungeti sa platiti mai mult decat este necesar. Sunt de acord cu faptul ca ar trebui si ca si persoanele pagubite sa inteleaga si sa nu profite de faptul ca va aflati in nevoie.
ok, dar cum se ajunge la instanta/
Nu exista niciun proces verbal de constatare a pagubelor. Pagubasa a facut o reclamatie la politie. In ce masura reclamatia respectiva poate fi folosita in instanta din moment ce nu s-a facut un PV de constatare a pagubelor?
In cadrul procesului penal, partea vatamata se va constitui parte civila si va dovedi cu acte valoarea pagubelor. In acest proces, dv. aveti dreptul de a propune probe, inclusiv proba cu expertiza tehnica pentru stabilirea pagubei efectiv produse pentru a contracara prejudiciul invocat de partea vatamata. Veti fi chemata la organul de cercetare penala in cadrul procesului penal, ca sa dati declaratie cu privire la cele intamplate si daca sunteti de acord cu repararea prejudiciului. ;)
Inundatie apartamente
nana234
am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)