avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de deces

Buna ziua,mi-a decedat un cumnat,el nu mai lucra de o luna pur si simplu nu a mai mers la lucru ,avem dreptul la ajutor de inmormantare sau deces? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:56, 9 Septembrie 2017
Ce stiu sigur se acorda dreptul de ajutor de deces pt pesoana care nu era pensionar sau asigurat in sistemul de asigurari sociale in cuantum de 1/2 din ajutorul de deces respectiv din venitul mediu luat in calcul pt bugetul asigurarilor sociale si care este de 3131 lei pt anul 2017, adica de 1566 lei. De acest ajutor beneficiaza ruda de gradul intai al decedatului: sot/sotie, copil cu conditia sa fie asigurat/pensionar si sa faca dovada achitarii cheltuielilor de inmormantare. Daca mai doriti si alte amanunte, stau la dispozitie. Ajutorul se acorda in termen de 24 ore dela depunerea cererii.
El nu a fost casatorit si parintii sunt decedat,are doar frati.In cazul acesta?!
În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului
Ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat.
Membru de familie, în sensul legii, poate fi:
soţul/soţia;
copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
Deci nu cred.
Gasiti detalii aici
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce in cazul pensionarului sau asiguratului poate cere ajutorul ... Mladin Sandina Mladin Sandina De ce in cazul pensionarului sau asiguratului pot cere ajutorul de inmormantare membrii familiei sau orice persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces pt frate AlinaSde AlinaSde Buna ziua! De ce nu se acorda ajutor deces surorii asigurate care s-a ocupat de inmormantarea unui decedat neasigurat si fara alta familie cu exceptia surorii ... (vezi toată discuția)
Bună seara! vă rog să mă lămuriți și pe mine intr o problemă.sora ... Valy D. Valy D. Bună seara! Vă rog să mă lămuriți și pe mine Intr o problemă.Sora mea a decedat și am fost să ridic ajutorul de înmormântare și mi a fost refuzat ... (vezi toată discuția)