Care sunt condițiile de acordare a indemnizației de creștere a copilului?mentionez ca lucrez de 5 ani la aceiași firma.se acorda dacă in primele luni îmi dau demisia? Menționez ca lucrez in condiții de munca pe teren ceea ce nu prea e bine pentru o gravida.
1. OUG nr.111/2010: Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......
art.12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
...
2. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de existenta unui raport de munca activ.
Prin urmare, demisia dvs dupa ce se va naste copilul nu influenteaza dreptul la indemnizatia CCC.
Demisia dvs in prima luna de sarcina nu influenteaza dreptul la indemnizatia CCC, daca anterior datei nasterii copilului ati realizat in ultimii doi ani anteriori acesteia, timp de cel puţin 12 luni, venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit.
Indemnizația pentru CCC se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată și nici mai mare de 8.500 lei.