avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA folosesc facturier si chitantier corect sau nu?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

folosesc facturier si chitantier corect sau nu?

Buna ziua, am si eu o nelamurire si poate ma puteti ajuta cu un sfat.
Sunt PFA din martie 2009 ca traducator, neplatitor de TVA.
De la Administratia Financiara, cand m-am inregistrat, mi s-a dat o lista de documente care trebuie procurate, printre care si un facturier (cel cu 3 culori: alb-roz-verde) pe care apare mentiunea cota TVA, pret unitar fara TVA, valoare TVA etc... Recomandarile au constat de fapt in incercuirea de catre o angajata de la poarta AF a unor documnte dintr-o intrega lista de pe o pagina A4.
Deoarece nu sunt platitor de TVA (platesc doar impozitul), ma intreb daca mi s-a indicat facturierul corect sau nu. Se poate sa mi se fi indicat gresit documentele? Acum cateva zile cineva mi-a atras atentia asupra indicatiei de TVA pe factura, atat timp cat eu nu platesc... ceea ce pana acum am ignorat...
Eu am cumparat de unde mi s-a spus si ce mi s-a spus, m-am prezentat cu toate la Administratia Finanicara apoi la Registrul Comertului din Constanta (unde am domiciliul) unde mi s-a inmanat un registru de evidenta, dar nimeni nu a spus nimic despre tipul facturierului sau al chitantierului (chitantierul are doar o fila alba si una verde)...
Ce ma puteti sfatui in aceasta prinvinta? Folosesc facturierul si chitantierul corect? Trebuie schimbate sau le pot folosi in continuare?
Mentionez ca am taiat deja 5 facturi si chitante asa cum le am ...

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: pfagns , utilizator 00:16, 5 Octombrie 2009
[ link extern ]

Intr-adevar ...folositi un facturier gresit care este valabil numai pentru platitorii de TVA.
La linkul de mai sus aveti exact poza facturierului fara TVA!
Chitantierele sunt model unic , nu are importanta daca sunteti sau nu inregistrat ca platitor de TVA!
SUCCES!
=D>
Facturierul pe care il folositi nu este corect.
Va sfatuiesc sa il schimbati cat mai repede sa nu va descopere cei de finante ca va sanctioneaza contraventional. Si incercati sa luati legatura cu persoanele carora le-ati dat acele facturi si le schimbati.
Trebuie sa achizitionati facturier "fara TVA", deoarece sunteti neplatitor de TVA.
Pe cele 5 facturi emise nu ati colectat TVA, deci nu este nici o problema.
Dupa ce achizitionati noul facturier trebuie efectuata receptia si apoi se inregistreaza in fisa de magazie, conform normelor. La fel si chitantierele.
Succes!
Multumesc pentru raspunsul promt. M-am lamurit acum. Imediat o sa imi caut un facturier fara TVA. Ce fac cu restul de facturi taiate si cu restul facturierului? Trebuie sa le recuperez de la persoanele respective, sa le anulez, sa notez undeva .... ? Sa le tai la loc altele corecte?
Formatul de factura speciala pentru platitori de tva si formatul special de factura pentru neplatitori de tv era prevazut in legislatia valabila pana la 01.01.2007.

Legislatia valabila azi nu prevede un format ci obligativitatea existentei unui minim de informatii pe factura. Ce format alegeti este optiunea dvs. Astfel factura trebuie sa contina urmatoarele informatii:

Din Art 155 alin 5 CF:
1. Factura cuprinde obligatoriu urmatoarele informatii:
a) numarul de ordine
b) data emiterii facturii
c) denumire; adresa; cod înregistrare fiscala - vanzator
d) denumire; adresa; cod înregistrare fiscala - cumparator
e) denumire; adresa; cod înregistrare fiscala, adresa exacta a locului în care au fost transferate bunurile - cumparator UE
f) denumirea; cantitatea bunurilor livrate/denumirea serviciului prestat
g) data la care au fost livrate bunurile/servicii prestate sau data incasarii unui avans (exceptie-factura emisa inainte de livrare sau incasare avans)
h) pret
i) baza de impozitare pentru fiecare cota tva
j) cota tva
k) valoare marfa
l) tva colectata
m) total valoare
n) pentru taxa nedatorata- mentiuni: “scutit cu drept de deducere”; scutit fara drept de deducere”; neimpozabila in Romania”; “neinclus in baza de impozitare”
o) pentru taxa datorata de beneficiar – mentiunea “taxare inversa”
p) cand se emit mai multe documente pentru aceeasi operatiune: “ alte facturi……..”

Deci legea permite orice format, cu cate coloane vreti. Se intocmeste in 2 sau 3 exemplare in functie de necesitati.
Indiferent daca pastrati sau nu formatul cu coloana de tva, fiind neplatitor de tva, aplicati regimul special de scutire si veti inscrie pe factura urmatoarea sintagma conform lit n) " scutit fara drept de deducere".

Facturierul pe care l-ati cumparat (cu coloana de tva) nu contravine legii.

Mai important pentru dvs, la inceput de drum, este sa stabiliti daca aveti obligativitatea intocmirii de facturi sau tinerea unei case de marcat, dar asta este o alta discutie si se face tinand cont de activitatea dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
Oranina Dumitru, Contabil

Alte discuții în legătură

Factura fara semnatura Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua! Mai nou, hypermarketul Real emite factura catre persoane juridice doar cu stampila, nu se mai trece CNP-ul si numele persoanei care o intocmeste ... (vezi toată discuția)
Date factura neplatitor de tva mada9luci mada9luci Buna ziua Firma pe care am infiintat-o de curand in domeniul constructiilor este declarata ca neplatitoare de tva, conf art 155 din Codul fiscal care ... (vezi toată discuția)
Factura fiscala mitrache_v mitrache_v Buna ziua si La multi ani! Va rog frumos sa imi spuneti si mie care este articolul din codul fiscal unde spune ca facturile fiscale se emit in 3 exemplare (una ... (vezi toată discuția)