Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme:
- In contractul de munca este stipulat un program de munca inegal de 8 ore pe zi, dar acest numar de ore se depaseste de obicei, putand ajunge si la 50+ ore lucrate pe saptamana.
- De asemenea m-ar interesa daca cele 2 zile de odihna trebuie sa fie consecutive sau se pot da dupa cum urmeaza 2 zile lucrate urmate de o zi de pauza apoi 3 zile consecutive urmate de inca o zi de pauza
- Se poate acorda spor de noapte pt un program ce incepe de la 11 sau de la 17 si depaseste ora 22?
- Pentru munca prestata in zilele de weekend si de sarbatoare trebuie adaugat spor la salariu?
- Cate ore consecutive se pot lucra pentru a beneficia de pauza? De exemplu pentru o zi lucrata de la 9:00 pana la 2:00 (pentru munca prestata in cadrul unui eveniment) urmata de o a doua zi de munca de la 11:00 la 23:00 urmata de o a treia zi de munca de la 17:00 la 1:00
- De asemenea m-ar interesa daca e legal urmatorul lucru: o parte din angajati au stipulat in contractul lor de munca un salariu de baza de 1600 lei, dar primesc in mana doar 1200, diferenta fiind completata de un procent de 2.5% din totalul vanzarilor pe care l-am facut in acea zi si in functie de tipsul primit. Iar daca tipsul primit de noi nu acopera acest procent trebuie completat cu bani din buzunarul nostru.
- Imi puteti enumera va rog sporurile de care ar trebui sa beneficiem conform contractului de munca si de asemenea drepturile pe care le avem in cazul in care se depasesc cele 48 de ore de munca pe saptamana.
Va multumesc
1. Durata repausului saptamanal este de 48 de ore consecutive. Transpus in zile , inseamna 2 zile consecutive.
2. Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore. (art.115 alin.2 C.mun.)
3. Codul Muncii prevede:
art.126
Salariatii de noapte beneficiaza: a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza; b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Prin urmare, este lasata la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Art. 125
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
.....
4. Munca suplimentara - munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal (adica, peste 40 ore/sapt.) :
- se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
- in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul de mai sus, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
5. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
Va multumesc pentru raspunsul prompt.
Imi puteti raspunde va rog si pentru:
"De asemenea m-ar interesa daca e legal urmatorul lucru: o parte din angajati au stipulat in contractul lor de munca un salariu de baza de 1600 lei, dar primesc in mana doar 1200, diferenta fiind completata de un procent de 2.5% din totalul vanzarilor pe care l-am facut in acea zi si in functie de tipsul primit. Iar daca tipsul primit de noi nu acopera acest procent trebuie completat cu bani din buzunarul nostru."