avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amendă auto, aplicare eronată sancțiune. Ce șanse ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amendă auto, aplicare eronată sancțiune. Ce șanse de reușită ar avea contestarea PV?

Buna ziua

Am primit o amenda auto ptr depasirea vitezei legale pe un tronson de drum cu 70km/h limita. Amenda este pentru viteza de 86km/h, scrisa si in PV iar amenda este de 4 puncte amenda 4x145 = 580 RON. Conform codului rutier, pentru depasire intre 10 - 20 km/h, amenda ar fi de 3 puncte. Pot contesta pv-ul ?
Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: eduard1987 , utilizator 17:07, 28 Martie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
eduard1987 a scris:

Buna ziua

Am primit o amenda auto ptr depasirea vitezei legale pe un tronson de drum cu 70km/h limita. Amenda este pentru viteza de 86km/h, scrisa si in PV iar amenda este de 4 puncte amenda 4x145 = 580 RON. Conform codului rutier, pentru depasire intre 10 - 20 km/h, amenda ar fi de 3 puncte. Pot contesta pv-ul ?


Cat aveti trecuta suma ce trebuie platita in 48 ore?

Daca este asa cum spuneti puteti contesta cu sanse reale de reusita. Contestatie in termen de 15 zile de la comunicarea PV la judecatoria pe raza careia a fost constatata contraventia.

OUG 195/2002 Articolul 108 alin. (1) Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:
a) 2 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:
4. depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic;

OUG 195/2002 Articolul 99 alin. (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice:
(2) Amenda contraventionala prevazuta la alin. (1) se aplica si conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care savarseste o fapta pentru care se aplica 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a) .

OUG 195/2002 Articolul 98 alin (4) Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;


Ultima modificare: Luni, 11 Septembrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In 48h pot achita 50%, adica 290, lucru pe care l-am si facut ptr a fi sigur ca nu achit 580 in cazul in care contestatia nu va avea succes.

O alta intrebare am si va multumesc ptr toate raspunsurile : pot face contestatia prin posta ? (in trecut am procedat astfel, era posibil)

Multumesc,
Eduard.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Desigur.
Puteti trimite contestație prin posta la judecătoria pe raza căreia a fost constatata contravenția. Va recomand sa o trimiteti cu confirmare de primire.

În 48 de ore se poate plati jumătate din minimul prevazut de legislație si nu jumatate din amenda stabilita de polițist.
Ultima modificare: Marți, 12 Septembrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Am schitat o formulare de anulare a PV-ului.
Va multumesc anticipat daca aruncati o privire si imi spuneti daca este ok forumata :

Judecătoria BUZĂU
Municipiul Buzău, B-dul.Unirii nr.301 A, judeţul Buzău

Stimata Doamna Presedinte,

Subsemnatul ........................................................................................contest prin prezenta procesul-verbal seria PBZX nr. 141674, din data de 08.09.2017, intocmit de agent constatator Olteanu Valentin, din cadrul Brigadei de Politie Rutiera Buzau si care mi-a fost comunicat de aceeasi persoana la fata locului.
In fapt.
In timp ce conduceam autoturismul marca ........................................, pe raza localitatii Buzau, la iesirea de pe soseaua de centura a localitatii Buzau, am fost surprins cf. procesului verbal de contraventie, conducand cu viteza de 86km/h pe un sector de drum cu limita maxima legala de 70km/h, conform semnelor de circulatie si conform procesului verbal, fiind sanctionat cu 4 puncte de amenda si 3 puncte de penalizare, conform art. 121 (1) din OUG 195/2002 (republicata) si sanctionata conform art. 100 (2) din OUG 195/2002 (republicata).
In drept.
Sanctiunea aplicata de agentul constator este eronata. Conform art. 100 (2) din OUG 195/2002 (republicata) : Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b).
Conform art. 108 alin. (1) lit. b) pct.2 :
Alin. (1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează
Lit. b) 3 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte :
Pct. 2 : depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic
Astfel, sanctiunea fiind eronat aplicata in mod nejustificabil, solicit anularea procesului verbal, a amenzii si a punctelor de penalizare.
Anexez la prezenta copii dupa taxa de timbre, procesul verbal de contraventie, CI si permisul de conducere.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Am depus contestatie la judecatorie si am primit urmatorul raspuns :

In legatura cu dosarul avand datele de identificare de mai sus, in calitate de Petent, va comunicam ca in termen de 10 zile de la primirea prezentei comunicari, sub sanctiunea anularii cererii, aveti de indeplinit obligatiile de mai jos :
A. Obligatia de a depune in 1 exemplare urmatoarele acte : cererea de chemare in judecata, inscrisurile doveditoare.

Nota : va punem in vedere ca, in termen de 10 zile de la primirea prezentei, sa depuneti la dosar, intr-un exemplar certificat pentru conformitate cu originalul : a) plangerea contraventionala ; b) inscrisurile doveditoare, sub sanctiunea anularii cererii, prevazuta de art. 200 alin 3C pr. civ.

In situatia in care o parte din obligatii le-ati indeplinit pana la data primirii prezentei, va rugam sa indepliniti si celalate obligatii ce v-au fost puse in vedere pana la termenul precizat


PS : am primit o oferta de la un avocat pentru a ma ajuta. O suma decenta de cateva sute de lei.
As plati cu mare drag aceasta suma daca as avea de recuperat un prejudiciu mai mare. Eu contest acum 290 RON din principiu ptr ca nu mi-a fost aplicata sanctiunea corecta, prevazuta de lege si ptr ca eram la iesirea de pe centura, viteza nu prezenta un pericol, puteam oricand sa opresc in conditii de siguranta.

Va multumesc anticipat celor care ma pot ajuta sa ma ghideze cum sa raspund la cele cerute de judecatorie.

Eduard.

Alte discuții în legătură

Folosirea proiectoarelor de ceata Paul1410 Paul1410 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o situatie. Am fost oprit aseara in loc Suceava de un echipaj de politie cu girofarurile aprinse din cauza ca circulam cu ... (vezi toată discuția)
Proces verbal redactat greșit Mihai mka Mihai mka Care credeți că ar fi șansele de câștig în cazul contestării în instanță a unui PV redactat greșit și anume: am fost surprins de aparat radar că ... (vezi toată discuția)
Amenda itp expirat eu1983 eu1983 Buna ziua , La o depasire de viteza, m-a oprit politistul si la verificarea documentelor s-a constatat ca aveam ITP-ul expirat . Am pe proces trecute 2 ... (vezi toată discuția)