avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce cota revine fiecărui moștenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce cota revine fiecărui moștenitor

Se da urmatoarea schema succesorala
A + B autori, ambii decedati
C + D urmasi, ambii decedati
E - mostenitor dupa C, F - mostenitor dupa D
Stiind ca:
A a decedat inaintea lui B,
B si C au renuntat la mostenirea dupa A, D a acceptat mostenirea dupa A.
C si D au decedat dupa B, dar C nu a mai renuntat la mostenire dupa B.
Ce cota revin lui E si F?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:30, 13 Septembrie 2017
"Urmasi" nu e suficient.
Ce calitate au mai exact, unii fata de altii?
sot/sotie, frati, copii, nepoti, unchi, matusi?
Da aveti dreptate, trebuia sa spun coerezi ai celor doi A si B. Deci C & D frati/surori, rezulta E si F verisori primari. Si va multumesc pt interes!
C este fratele cui? Al lui A sau al lui B?
D este fratele cui? Al lui A sau al lui B?
In ipoteza dvs: C si D sunt fratii lui A si B (nu stim care cum, ai cui)
E si F sunt urmasii lui C si D, deci copiii lor.
Inseamna ca fata de A si B, E si F sunt nepoti de frate, nu veri primari.
Fratii se numesc colatelari privilegiati. Daca tot doriti sa discutam in termeni juridici, notiunea de "coerezi" este foarte vaga. Ea poate cuprinde rudele din toate cele 4 clase deopotriva.
A si B parinti
C si D frati, copii ai lui A si B
E fiul lui C (C, care a renuntat la mostenirea dupa A), G, fiul lui D (D, care a acceptat mostenirea dupa A).
Am reusit de data asta?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
emil6702 a scris:
... trebuia sa spun coerezi ...

Nu, nu trebuia. Căci nici eu nu mă duc la medic după ce am învățat mai întăi denumirea în latină a durerii mele. I-o povestesc pe românește. Este însă necesar să-i ofer cât mai multe amănunte. Și să-i zic picorului, picior, nu membrul B, ca să nu creez confuzii. Altminteri, risc să mă aleg cu vreo frecție la mâna care nu mă durea :)

Ce avem aici (dacă am înțeles exact)?

Doi părinți A și B care au avut doi copii: C și D
La rândul lor, C și D au avut fiecare câte un copil. (moment în care A și B au devenit? Bunici!)
Mai știm că E este fiul lui C și F este fiul lui D. (pe F l-ați rebotezat G pănă la sfârșit, dar îmi pare că vorbim depre unul și același fiu al lui D).
Altfel spus, E și F sunt nepoți de fiu ai lui A și B. (bunicii lor)

Și ați mai spus că la moartea lui A au renunțat la succesiune B (soț supravituitor) și C (unul dintre copiii lui A).
Prin urmare, întreaga succesiune a lui A i-a revenit doar lui D (singurul acceptant).

Moștenirea lui B se cuvine în mod egal copiilor săi C și D. (de această dată, nu mai avem vreun renunțător).

Iar E își moștenește părintele (pe C) și F își moșteneste părintele (pe D). Fiecare alături de soțul supravietuitor al părintelui său (dacă C și/sau D or fi avut, căci nu se povestește).

Prin urmare, E va găsi în moștenirea părintelui său C și ceea ce acesta a primit de la părinții săi (dar observăm că C a primit numai de la B, fiindcă a renunțat la moștenirea lui A).
Iar F va găsi în moștenirea părintelui său D și ceea ce acesta a moștenit de la părinții săi (și observăm că D a primit întreaga moștenire a lui A și jumătate din moștenirea lui B).

Ultima modificare: Miercuri, 13 Septembrie 2017
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitor clasa a 4-a? ifigenia17 ifigenia17 Buna ziua, Situatia (ar fi mai simplu daca as putea scana schema - pot incarca o imagine cumva?): Sunt 3 frati: A - nu are copii, sotul a decedat B - ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti decedati steef steef cum se face succesiunea in situatia in care ambii parinti sint decedati? au doi copii,unul in viata celalalt decedat (are 3 copii in viata) ce cota parte ... (vezi toată discuția)
Succesiune GABYBABY GABYBABY Buna Seara! fiti amabil stie cineva: dupa X DECEDAT (cu sotie predecedata) vin 2 fete G. si M.(decedata inaintea lui X).....sotul lui M. VINE LA SUCCESIUNEA ... (vezi toată discuția)