avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie intracomunitara autoturism
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie intracomunitara autoturism

In cazul cumpararii unui autoturism dintr-un stat membru UE acesta se factureaza cu sau fara TVA?
Cel mai recent răspuns: ROXANA MARIANA ENACHE , utilizator 15:22, 12 Iulie 2011
Fara tva, daca se comunica un cod de identificare valid.
art 126
3) Sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 132^1:
b) o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana;

Art 132 1
1) Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

Eu inteleg din art de mai sus ca pt mijl de transport noi efectuata de orice persoana se taxeaza in ro, iar pt cele rulate factura fara tva numai daca benef comunica un cod valid de tva.

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
t.simona, utilizator
Daca masina este cumparata pe societate factura se face cu TVA!
Iti spun fiindca in aceasta situatie am fost si eu!:D
Si sa nu uiti de inregistrarea declaratiei intrastat pentru achizitia din piata comunitara!B-)
[ link extern ]
Da, achizitia se face pe societate.
-AIC mijloace de transport noi
Orice persoana, indiferent daca este sau nu inregistrata in scopuri de TVA (persoana fizica, persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, persoane inregistrate in scopuri de TVA) daca achizitioneaza intracomunitar un mijloc de transport nou din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, are intotdeauna obligatia de a plati TVA in Romania, chiar daca furnizorul emite factura cu TVA se va datora TVA si in RO
-AIC mijloace de transport care nu sunt noi
Daca cumparatorul ii comunica furnizorului un cod valid de TVA,furnizorul din UE va emite o factura fara TVA
Nu are importanta cine este vanzatorul in alt stat membru (persoana fizica, o persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA, o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA), intotdeauna AIC este impozabila in Romania.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
katica, utilizator
Da, orice persoana, indiferent daca este sau nu inregistrata in scopuri de TVA (persoana fizica, persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, persoane inregistrate in scopuri de TVA) daca achizitioneaza intracomunitar un mijloc de transport nou din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, are intotdeauna obligatia de a plati TVA in Romania.
Mai jos va anexez modul cum se face plata TVA diferentiata:
"Plata TVA este diferentiata, astfel:

- persoanele care sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, nu fac o plata efectiva ci inscriu taxa pe valoarea adaugata in decontul de TVA la rd. 4 si 14, si realizeaza inregistrarea contabila 4426=4427. Persoanele impozabile cu regim mixt vor trebui sa acorde atentie art. 147 din Codul fiscal in ce priveste dreptul de deducere exercitat, fiindca taxarea inversa nu inseamna scutire de TVA. Important este faptul ca nu are importanta cine este vanzatorul in alt stat membru (persoana fizica, o persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA, o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA), intotdeauna AIC este impozabila in Romania.

- persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, vor plati efectiv TVA pentru AIC a oricarui mijloc de transport nou. Subliniem ca inclusiv persoanele fizice care cumpara mijloace de transport noi dintr-un stat membru si apoi le transporta in Romania, au obligatia sa plateasca TVA in Romania pentru aceste bunuri. TVA se calculeaza astfel: vor transforma in lei contravaloarea in valuta a bunului inscrisa in factura ( sau dupa caz, contract daca bunul este cumparat de la o alta persoana fizica din alt stat membru) utilizand cursul prezavut la art. 1391 din Codul fiscal, respectiv cursul de la data exigibilitatii taxei care este data emiterii facturii de catre furnizor. Apoi suma obtinuta se inmulteste cu cota standard de TVA de 19% si se completeaza decontul special de TVA prevazut de Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 254/2008 pentru pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 146 din 26 februarie 2008. Decontul special trebuie depus inainte de inmatricularea in Romania a mijlocului de transport nou, dar nu mai tarziu de data de 25 a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei si taxa pe valoarea adaugata trebuie platita pana la data la care se depune decontul. De exemplu daca factura vanzatorului a fost emisa pe data de 22 august 2008, decontul de TVA trebuie depus (si TVA-ul trebuie platit) inainte de a inmatricula in Romania mijlocul de transport nou, dar nu mai tarziu pe data de 25 septembrie 2008.

- In ambele situatii prezentate, daca datorita conditiilor de aplicare a scutirii de TVA pentru livrarea intracomunitara a mijloacelor de transport noi stabilite de alte state membre si care nu depind de autoritatile fiscale din Romania, facturile au fost intocmite cu TVA din alt stat membru, acest lucru nu va influenta obligatia ce revine persoanei din Romania in ce priveste taxa pe valoarea adaugata, respectiv aceasta este datorata".
Succes!


Alte discuții în legătură

Tva la auto secondhand din ue Dandy Dandy Buna ziua! sunt nou pe aici as avea nevoie da ajutorul vostru! am cumparat o masina din 2001 din Germania la sfarsitul lunii octombrie pentru nevoile ... (vezi toată discuția)
Tva la achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi ContSters57265 ContSters57265 In doua luni de la serviciul metodologie au fost primite doua raspunsuri complet diferite in legatura cu aceeasi speta. O persoana juridica romana ... (vezi toată discuția)
Achizitie auto din ue mariusf09 mariusf09 Buna seara, Am un SRL, micro, neplatitoare de TVA. Vreau sa achizitionez un autoturism din spatiul UE. Spuneti-mi va rog din punct de vedere al TVA ce ... (vezi toată discuția)