avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitie auto din UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitie auto din UE

Buna seara,
Am un SRL, micro, neplatitoare de TVA. Vreau sa achizitionez un autoturism din spatiul UE. Spuneti-mi va rog din punct de vedere al TVA ce trebuie sa fac. Nu stiu cu ce articol din codul fiscal ma pot inscrie ca platitor de TVA(fara atingerea plafonului). Urmatoarea etapa este inscrierea in ROI? Dupa achizitionarea autoturismului si deducerea TVA, mai pot reveni cu societatea ca neplatitoare de TVA?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 14:22, 27 Iunie 2014
Va rog sa mentionati cine vinde autoturismul, si daca este nou.

Din perspectiva TVA:

(3) Mijloacele de transport noi la care se face referire la art. 126 alin. (3) lit. b) şi la art. 143 alin. (2) lit. b) sunt cele prevăzute la lit. a) şi care îndeplinesc condiţiile de la lit. b), respectiv:

a) mijloacele de transport reprezintă o navă care depăşeşte 7,5 m lungime, o aeronavă a cărei greutate la decolare depăşeşte 1.550 kg sau un vehicul terestru cu motor a cărui capacitate depăşeşte 48 cmc sau a cărui putere depăşeşte 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu excepţia:

1. navelor destinate navigaţiei maritime, utilizate pentru transportul internaţional de persoane şi/sau de bunuri, pentru pescuit ori altă activitate economică sau pentru salvare ori asistenţă pe mare; şi

2. aeronavelor utilizate de companiile aeriene care realizează în principal transport internaţional de persoane şi/sau de bunuri cu plată;

b) condiţiile care trebuie îndeplinite sunt:

1. în cazul unui vehicul terestru, acesta să nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrării în funcţiune sau să nu fi efectuat deplasări care depăşesc 6.000 km;

2. în cazul unei nave, aceasta să nu fi fost livrată cu mai mult de 3 luni de la data intrării în funcţiune sau să nu fi efectuat deplasări a căror durată totală depăşeşte 100 de ore;

3. în cazul unei aeronave, aceasta să nu fi fost livrată cu mai mult de 3 luni de la data intrării în funcţiune sau să nu fi efectuat zboruri a căror durată totală depăşeşte 40 de ore.
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Autoturismul va fi cumparat dintr-un parc auto din Germania, este second hand si se va emite factura probabil cu TVA. Ideea este ca eu in Romania sa pot sa-mi recuperez acest TVA, sau sa pot plati factura mai putin TVA.
Sau ce alte variante mai sunt pentru a nu plati TVA.
Va multumesc pentru ajutor.
mariusf09 a scris:

Autoturismul va fi cumparat dintr-un parc auto din Germania, este second hand si se va emite factura probabil cu TVA. Ideea este ca eu in Romania sa pot sa-mi recuperez acest TVA, sau sa pot plati factura mai putin TVA.
Sau ce alte variante mai sunt pentru a nu plati TVA.
Va multumesc pentru ajutor.



Dau raspunsul considerand ca autoturismul se vinde de o persoana impozabila inregistrata în scopuri de TVA în Germania. (Daca e vorba de o persoana fizica va rog sa postati dupa raspunsul meu).

In cazul in care e vorba de autoturisme second hand se aplica fie:

1. Cod fiscal art. 126 (8), adica vanzatorul a aplicat regimul TVA pt bunuri second - hand

(8) Nu sunt considerate operaţiuni impozabile în România:
c) achiziţiile intracomunitare de bunuri second-hand, opere de artă, obiecte de colecţie şi de antichităţi, în sensul prevederilor art. 152^2, atunci când vânzătorul este o persoană impozabilă revânzătoare, care acţionează în această calitate, iar bunurile au fost taxate în statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, în sensul art. 313 şi 326 din Directiva 112, sau vânzătorul este organizator de vânzări prin licitaţie publică, care acţionează în această calitate, iar bunurile au fost taxate în statul membru furnizor, conform regimului special, în sensul art. 333 din Directiva 112;

In acest caz nu se datoreaza TVA in Romania.

2. - daca achizitia e efectuata de persoane juridice impozabile, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal (deci nu aveti cod fiscal cu RO), in mod normal acestea vor efectua o AIC (achiz intracomunitara) impozabila in România numai daca depasesc plafonul de 10.000
euro prevazut la art. 126 alin. (4) din Codul fiscal. Daca persoana respectiva nu este
inregistrata pentru alte AIC conform art. 153^1 din Codul fiscal, si nici nu depaseste plafonul
de 10.000 euro cu respectiva cumparare, atunci, în mod normal,cumparatorul din România va
primi o factura cu TVA din alt stat membru, fara sa aiba nici o obligatie privind TVA în
România.
În situatia în care de la prima achizitie valoarea bunului cumparat depaseste acest plafon, sau plafonul a fost depasit si datorita altor achizitii intracomunitare efectuate anterior, aceste
persoane vor trebui sa solicite înregistrarea conform art. 153^1 din Codul fiscal pentru AIC,
înainte de efectuarea AIC prin care se depaseste plafonul, codul va fi comunicat vânzatorului,
care va scuti livrarea, si in Romania cumparatorul va plati TVA pe baza de decontului special
de TVA, formular 301. De asemenea, daca persoana respectiva în momentul achizitiei
mijlocului de transport este deja inregistrata conform art . 153^1 din Codul fiscal pentru AIC,
achizitia mijlocului de transport este impozabila in Romania si plata se face pe baza de
decont special de TVA (301).

3. Cazul în care mijlocul de transport care nu este nou a fost vândut de o persoana
neimpozabila (de obicei o persoana fizica, de o mica intreprindere, de o persoana impozabil
inregistrata în scopuri de TVA in celalalt stat membru UE dar care a aplicat regimul special
pentru bunuri second-hand sau de o persoana care livreaza bunuri care au fost afectate unei
activitati scutite-similarul din alt stat membru al scutirii de TVA prevazut de art. 141 alin. (2) lit.
g) din Codul fiscal - art. 136 din Directiva 112/2006/CE).
În acest caz AIC nu este impozabila in Romania, deci nu se datoreaza TVA indiferent
cine va face achizitia: o persoana fizica, orice persoana impozabila inregistrata în scopuri de
TVA sau orice persoana impozabila, sau persoana juridica neimpozabila, care nu sunt
înregistrate în scopuri de TVA.

Pt detalii vedeti aici [ link extern ]


Termeni:

Persoana impozabila are înţelesul art. 127 alin. (1) şi reprezintă persoana fizică, grupul de persoane, instituţia publică, persoana juridică, precum şi orice entitate capabilă să desfăşoare o activitate economică.

Persoană juridică neimpozabilă reprezintă persoana, alta decât persoana fizică, care nu este persoană impozabilă, în sensul art. 127 alin. (1);

Persoană neimpozabilă reprezintă persoana care nu îndeplineşte condiţiile art. 127 alin. (1) pentru a fi considerată persoană impozabilă;

Persoană reprezintă o persoană impozabilă sau o persoană juridică neimpozabilă sau o persoană neimpozabilă;
Va multumesc pentru raspuns.
Am inteles ca va trebui sa ma inregistrez in scopuri de TVA conf 153 (1), va trebui sa ma inregistrez in ROI. Voi comunica vanzatorului codul de TVA romanesc si la inregistrarea in contabilitate voi face taxare inversa.
Cum demonstrez ca auto va parasi Germania pentru ca factura sa fie facuta fara TVA?
Pe urma nu mai vreau sa fiu platitor de TVA, mai pot renunta la asta?
Pentru inscrierea in scopuri de TVA, trebuie sa vina in control de la ANAF? Se mai procedeaza asa?

Toata stima.


mariusf09 a scris:

Va multumesc pentru raspuns.
Am inteles ca va trebui sa ma inregistrez in scopuri de TVA conf 153 (1), va trebui sa ma inregistrez in ROI. Voi comunica vanzatorului codul de TVA romanesc si la inregistrarea in contabilitate voi face taxare inversa.



Prin inreg in baza art 153^1 Cod fiscal nu veti deduce TVA-ul, doar il veti colecta si plati, iar furnizorul nu va aplica TVA in Germania.



Cum demonstrez ca auto va parasi Germania pentru ca factura sa fie facuta fara TVA?


In baza faptului ca ii transmiteti codul de inreg in scop TVA atribuit in baza art 153^1 furnizorul va intocmeste factura fara TVA.

Potrivit art 158 (2) Cod fiscal:

(2) La data solicitării înregistrării în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1 persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile vor solicita organului fiscal competent şi înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare, de natura celor prevăzute la alin. (1).


Pe urma nu mai vreau sa fiu platitor de TVA, mai pot renunta la asta?
Pentru inscrierea in scopuri de TVA, trebuie sa vina in control de la ANAF? Se mai procedeaza asa?


De fapt nu sunteti inregistrat ca platitor normal de TVA in baza art .153, ci a art 153^1. Nu depuneti decont 300, nu colectati TVA pt alte operatiuni.

Depuneti doar Decont 301 si D390.
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

Alte discuții în legătură

Tva la auto secondhand din ue Dandy Dandy Buna ziua! sunt nou pe aici as avea nevoie da ajutorul vostru! am cumparat o masina din 2001 din Germania la sfarsitul lunii octombrie pentru nevoile ... (vezi toată discuția)
Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Autofacturare? marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Buna seara.Va rog sa ma ajutati pt ca am citit peste tot si parca sint mai confuza decit inainte.Problema mea este urmatoarea: -am achizitie intracomunitara ... (vezi toată discuția)