avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere personala 2 contracte la acelasi angajator
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere personala 2 contracte la acelasi angajator

Buna ziua, salariat cu 2 contracte la acelasi angajator ( 2 proiecte diferite) unde are functia de baza cu brut total pe cele 2 contracte peste 3000 dar separat 1700+2500. Este corect deducere 0?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:21, 5 Octombrie 2017
In Codul fiscal avem:



ART. 77 - Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) și alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază.

(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:

(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere - 300 lei;

(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere - 400 lei;

(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreținere - 500 lei;

(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere - 600 lei;

(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere - 800 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei și 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive față de cele de mai sus și se stabilesc prin ordin al ministrului finanțelor publice.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.



Nu se specifica daca veniturile se obtin cu unul sau mai multe CIM. Deci, nu beneficiati de de deducere.
Multumesc!
Nu, nu este corect deducere zero, pentru ca deducerea se aplica doar contractului unde salariatul are functia de baza. Locul de munca nu se refera la angajator, ci la locul efectiv de munca! Deci nu veti cumula veniturile ci veti aplica deducerea la unul dintre contracte. Oricare dintre venituri este sub 3000 lei deci veti avea deducerea proportionala.
Acolo unde aveti dreptate, recunosc acest lucru, dar aici nu aveti. Desi sunt doua CIM, venitul este unul singur si deducerea e zero.
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2017
Iulian MANEA, Contabil
Deducerea personala se acorda doar la locul de munca unde se afla functia de baza.
Legea va permite sa alegeti oricare, deci ar fi avantajos sa declarati functia de baza acolo unde aveti salariul mai mic.

Normele de aplicare a Codului fiscal:

SECȚIUNEA a 3-a - Determinarea impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor

14.
(9) În scopul determinării impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se află funcția de bază se înțelege:
a) pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de muncă, locul unde are încheiat contractul individual de muncă sau alte documente specifice, potrivit legii;
b) În cazul în care activitatea se desfășoară pentru mai mulți angajatori, locul declarat de persoanele fizice angajate. Angajatul are obligația să declare numai angajatorului la care a ales funcția pe care o consideră de bază, pentru un singur loc de muncă, prin depunerea declarației pe propria răspundere. Declarația pe propria răspundere nu reprezintă un formular tipizat.

Funcția de bază poate fi declarată de angajat și la locul de muncă la care acesta realizează venituri din salarii în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial. La schimbarea locului unde se află funcția de bază, angajatul are obligația depunerii unei declarații pe propria răspundere de renunțare la funcția de bază la angajatorul ales inițial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La care serviciu trebuie declarata functia de baza delotilia delotilia Buna ziua, m-am angajat la un loc de munca cu salariu mai mare. la primul loc de munca era declarata functia de baza si deducerea suplimentara pentru copil. ... (vezi toată discuția)
Deducere, contributii cim norma partiala dona77 dona77 Buna seara, Baza la care se aplica contributiile (+impozitul) datorate la stat pentru un CIM cu norma partiala este venitul brut corespunzator acelei norme ... (vezi toată discuția)
Functie de baza pt deducerea personala Cristinabv Cristinabv Pentru un salariat care pana in 21 ale lunii a avut un CIM cu 2 ore/zi si din 22 ale lunii s-a angajat la alt angajator cu CIM de 8 ore/zi unde i se considera ... (vezi toată discuția)