avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Timpul de muncă vs. Normă didactică
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Timpul de muncă vs. Normă didactică

Bună ziua,

În urma unor discuții cu unii juriști, inspectori, avocați, ș.a., mi-am pus întrebarea firească: În învățământul universitar/ preuniversitar, care este durata normală a timpului de muncă ?

Codul muncii spune :

Art. 112. [durata normală a timpului de muncă]
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

adnotarea 2:
2. Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca...

Toate contractele din învățământ (preuniversitar/ universitar) te încadrează ca bugetar, cu normă întreagă (40 de ore pe săptămână, conform Codului muncii!).

Legea educației naționale, stipulează:

Art. 287
(1) Norma universitară cuprinde:
a) norma didactică;
b) norma de cercetare.
...
(10) Norma didactică săptămânală minimă pentru activităţile prevăzute la alin. (2) lit. a)-f) se stabileşte după cum urmează:
a) profesor universitar: 7 ore convenţionale, dintre care cel puţin 4 ore convenţionale de activităţi de predare;
cool.gif conferenţiar universitar: 8 ore convenţionale, dintre care cel puţin 4 ore convenţionale de activităţi de predare;
c) lector universitar/şef de lucrări: 10 ore convenţionale, dintre care cel puţin două ore convenţionale de activităţi de predare;
d) asistent universitar: 11 ore convenţionale, cuprinzând activităţi prevăzute la alin. (2) lit. cool.gif, c) şi f).
...
(12) Norma didactică nu poate depăşi 16 ore convenţionale pe săptămână.
...
(22) Suma totală a orelor de muncă dintr-o normă didactică sau de cercetare, realizată prin cumularea ponderilor activităţilor prevăzute la alin. (1), este de 40 ore pe săptămână.

Ce nu înțeleg : norma didactică e de X ore, în funcție de grad (minim 7 la prof., maxim 16, 18 în preuniversitar). Ce se întâmplă cu orele de muncă rămase din norma întreagă ? Nu de alta, dar am auzit cum un jurist mă întreba cum justific eu orele de la alt angajator - trebuie să-i demonstrez că după cele 8 ore pe zi de la Universitate (?!), am avut timp și pentru celelalte ore (tot 8) trecute în contract ca timp de lucru ...

Mulțumesc!

P.S: în preuniversitar e cam la fel, doar că timpul de muncă "se realizează" în intervalul de 40 de ore/ săptămână ...

Art. 262

(1) Activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe săptămână,
Ultima modificare: Vineri, 15 Septembrie 2017
cain2k, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata cu ora catalina77 catalina77 Buna ziua. As dori sa stiu si eu, daca se poate, pentru plata cu ora se intocmeste contract individual de munca? Din Legea 1/2011 nu se intelege acest lucru. ... (vezi toată discuția)
Angajare asistent universitar asistent_univ asistent_univ Buna ziua, Sunt student-doctorand angajat ca asistent pe perioada determinata. Contractul de angajare de la Universitate va fi reinnoit zilele urmatoare, ... (vezi toată discuția)
Statut cadre didactice Mihaiza Mihaiza În Art. 262 Legea 1/2011 Norma didactică Statutul personalului didactic din învăţământul preuniversitar este prevazut : Norma didactică Art. 262 (1) ... (vezi toată discuția)