avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... PFA SI SRL
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

PFA SI SRL

Ce avantaje si dezvantaje prezinta un SRL si un PFA?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 06:29, 5 Octombrie 2009
Fiecare din variantele pe care un mic intreprinzator le are la indemana atunci cand decide sa-si deschida o afacere are avantaje si dezavantaje pe care doar persoana in cauza le poate identifica cel mai bine pentru situatia ei.
Formele sunt :
A1. Persoana Fizica Autorizata (PFA),
A2. Asociatie Familiala (AF) sau
A3. Intreprindere Individuala (II) pe de o parte si
B. Societate Comerciala ( SRL - cea mai uzitata) declarata fie
1. microintreprindere platitoare de impozit pe profit ( 16%), fie
2. platitor de impozit pe cifra de afaceri, de cealalta parte .
Fiecare dintre variante are avantaje si dezavantaje atat din punct de vedere al impozitelor si taxelor care se platesc la stat, cat si al situatiilor financiar contabile care trebuie completate ori a drumurilor la Fisc, precum si sub aspectul extinderii raspunderii juridice etc.

Pentru microintreprinderea platitoare de impozit pe venit, impozitul este de 2,5%, aplicat asupra veniturilor nete incasate. Conditiile sunt existenta cel putin a unui salariat, in maximum 60 de zile de la infiintare, iar cea mai mare parte a veniturilor nu trebuie sa provina din activitati din consultanta sau de management.
Avantaj: procentul mic al impozitului pe venit.
Dezavantaje: cheltuielile lunare ale firmei nu sunt luate in calcul la calcularea impozitului. De asemenea, se adauga costurile asociate platilor catre bugetul de asigurari, de sanatate si somaj pentru persoana angajata.

In situatia in care se opteaza pentru microintreprindere cu impozit pe profit de 16%.
Avantaje: firma nu mai este obligata sa aiba angajati, deci scapa de taxele aferente salariilor. In plus, aceasta este recomandata celor care doresc sa investeasca banii intr-o masina, tehnica de calcul sau chiar in sediu, situatie in care si impozitul datorat statului se diminueaza considerabil, acestea fiind considerate cheltuieli deductibile. De asemenea, i se recunoaste pierderea fiscala.
Dezavantaje: nivelul relativ mare al impozitului pe profit si, in plus, impozitul pe dividende.

Daca opteaza pentru statutul de platitor de TVA, in ambele cazuri de SC procentul aplicat este acelasi, iar modalitatea de raportare la Fisc este trimestriala, ca si pentru impozitul pe venit/profit . Ambele forme de organizare sunt obligate sa tina o contabilitate simplificata, insa pentru aceasta este nevoie de un contabil autorizat.

Pentru PFA/AF si II, cheltuielile sunt limitate.
Statutul de PFA , Asociatie Familiala sau Intreprindere Individuala este recomandat celor care au o mica afacere.
Avantaje: se tine contabilitate in partida simpla, deci nu este nevoie de contabil. Impozitarea se face pe baza declaratiei de anticipare a veniturilor, trimestrial si apoi cu regularizare anuala. In prima parte a anului urmator are loc o regularizare a impozitului pe baza documentelor de venituri si de cheltuieli aferente anului incheiat, astfel ca PFA-ul, AF-ul sau II-ul poate avea de platit sau de recuperat impozit. In practica se pot subevalua veniturile estimate si astfel in cursul anului se plateste un impozit pe venit mai mic .
Un alt avantaj este ca veniturile pot fi utilizate nelimitat. Nu trebuie tinut registru de casa. 'Buzunarul " afacerii este acelasi cu "buzunarul" intreprinzatorului.
Dezavantaje: o PFA / AF nu poate desfasura si o alta activitate cu exceptia celei pentru care este autorizata si nu poate avea salariati pentru activitatea autorizata. Ex.: o persoana care a obtinut o autorizatie pentru activitatea de contabilitate nu poate angaja alt contabil ( insa poate angaja un sofer sau o secretara).
Pentru asociatiile familiale, salariatii pot face parte doar din familie.
Daca alegeti forma de organizare ca II puteti avea angajati si va puteti inscrie cu pana la 8 -10 obiecte de activitate .
In ceea ce priveste raspunderea , aceasta este nelimitata asupra intregului patrimoniu.

Cel mai avantajos sistem de impozitare este cel pentru PFA/ AF/ II deoarece se plateste un singur impozit in cota de 16% asupra venitului personal. O PFA care desfasoare activitate comerciala, de exemplu, este avantajata in raport cu un antreprenor care face acelasi lucru, dar prin intermediul unei societati comerciale. Societatea comerciala se confrunta cu o dubla impozitare fata de PFA / AF / II. deoarece venitul unei SC este impozitat de doua ori: o data cu impozitul pe profit sau cu cel pe venit si a doua oara cu impozitul pe dividende. ;)
WOW super raspuns va recomand va multumesc foarte mult=D>
ti s-a raspuns, dezavantajul la PFA este ca trebuie sa lucrezi in familie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta dintre asociatie familiala , persoana fizica sau s.r.l. d807 d807 buna as dori mai multe explicatii despre ce ar fi mai bine sa fac , si care ar fi diferenta intre ele va multumesc (vezi toată discuția)
Asociatie familiala io_nightmare io_nightmare Este adevarat ca daca infiintez o asociatie familiala platesc impozite mai mici la stat?? (vezi toată discuția)
P.f.a sau srl? solomcarmendamiela solomcarmendamiela am autorizatie de artificier, doresc sa-mi deschid o afacere in acest sens ( participare la festivitati, nunti, etc. cu jocuri de arificii).Am actele necesare ... (vezi toată discuția)