avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Trecere de la platitor de Tva la neplatitor de TVA.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Trecere de la platitor de Tva la neplatitor de TVA.

As vrea sa trec la neplatitor de tva si as vrea sa stiu daca pot sa depun Formularul 096 sa zicem in noiembrie cu incepere doar de la 01.01.2018. Mentionez ca societatea este platitoare de impozit pe profit si cu TVA la trimestru. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: PopCristi , utilizator 12:58, 12 Octombrie 2017
Se depune declaratia 010 (096 nu mai exista).

Cf Cod Fiscal: (7) Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 care în cursul anului calendaristic precedent nu depășește plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) poate solicita scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 , în vederea aplicării regimului special de scutire, cu condiția ca la data solicitării să nu fi depășit plafonul de scutire pentru anul în curs. Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente între data de 1 și 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă, în conformitate cu prevederile art. 322. Anularea va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA. Organele fiscale competente au obligația de a soluționa solicitările de scoatere a persoanelor impozabile din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA cel târziu până la finele lunii în care a fost depusă solicitarea. Până la comunicarea deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, persoanei impozabile îi revin toate drepturile și obligațiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 . Persoana impozabilă care a solicitat scoaterea din evidență are obligația să depună ultimul decont de taxă prevăzut la art. 323 , indiferent de perioada fiscală aplicată conform art. 322 , până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost comunicată decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. în ultimul decont de taxă depus, persoanele impozabile au obligația să evidențieze valoarea rezultată ca urmare a efectuării tuturor ajustărilor de taxă, conform prezentului titlu.

Solicitarea o puteti depune intre 1 si 10 octombrie doar, ANAF va solutiona cererea pana la 31.10. Înregistrarea în scopuri de TVA se anulează de la data comunicării deciziei cf. Ordin nr. 631/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare de înregistrare/anulare a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată .
Buna ziua. La obiectele de inventar nu se mai tine cont de perioada de 5 ani pentru ajustare? De exemplu am in folosinta niste obiecte de inventar achizitionate in anul 2014 si 2015. Trebuie sa aplica tva-ul in cota de 24% sau cat a fost atunci si sa fac inregistrarea 635 = 4426. De exemplu daca tva-ul la toate obiectele de inventar imi este 5000 lei fac 635 = 4426 si treb sa ii platesc?
Ajustarea se aplica doar la activele corporale fixe amortizabile.

Cod Fiscal:

ART. 306 - Dispoziții tranzitorii privind ajustarea

(1) Prin excepție de la prevederile art. 305 alin. (5), se ajustează taxa deductibilă proporțional cu valoarea rămasă neamortizată la momentul la care intervin evenimentele prevăzute la art. 305 alin. (4) pentru următoarele categorii de active corporale fixe care până la data de 31 decembrie 2015 nu erau considerate bunuri de capital:

a) activele corporale fixe amortizabile a căror durată normală de utilizare stabilită pentru amortizarea fiscală este mai mică de 5 ani, care au fost achiziționate sau fabricate după data aderării până la data 31 decembrie 2015, inclusiv;
Ultima modificare: Luni, 25 Septembrie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil
Nu, veti depune declaratia intre 01.01.2018 si 10.01.2018 pentru a iesi de la TVA cu 01.01.2018. Daca depuneti in intervalul 01.10.2017-10.10.2017 cum a spus mai devreme dl Ioan veti iesi din sistem incepand cu 01.10.2017, bineinteles cu conditia sa nu fi depasit plafonul. Atentie la ajustari, se fac inclusiv la stocurile de marfa (daca este cazul)
PopCristi a scris:

Buna ziua. La obiectele de inventar nu se mai tine cont de perioada de 5 ani pentru ajustare? De exemplu am in folosinta niste obiecte de inventar achizitionate in anul 2014 si 2015. Trebuie sa aplica tva-ul in cota de 24% sau cat a fost atunci si sa fac inregistrarea 635 = 4426. De exemplu daca tva-ul la toate obiectele de inventar imi este 5000 lei fac 635 = 4426 si treb sa ii platesc?

Nu, daca sunt date in folosinta nu se face ajustare. Doar la stocurile neeliberate din depozite. Deasemenea nu se face ajustare pentru stocurile intrate cu taxare inversa. (s-a colectat odata)
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2017
adema1980, utilizator

Alte discuții în legătură

Se doreste scoaterea de la platitor de tva. stela chelner stela chelner Buna ziua, O societate platitoare de tva la trimestru , care nu a depasit 300 mii cifra de afaceri in anul 2021, doreste scoaterea de la platitor de tva. ... (vezi toată discuția)
Tva - scoaterea din evidenta platitorilor grig1965 grig1965 buna ziua Sunt administratorul unei firme cu cifra de afaceri pe 2012 si 2013 pana in prezent sub plafonul de 220000 ron dar sunt in continuare platitor de ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon tva dianahlp2015 dianahlp2015 Buna ziua! Lucrez intr o firma Srld. Nu stiu nimic despre contabilitate dar recent pentru ca mi-am dat seama de anumite nereguli am ajuns la concluzia ca ... (vezi toată discuția)