avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la imagine. Pot obliga o persoană să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la imagine. Pot obliga o persoană să șteargă de pe Facebook filmarea unei întâmplări din trafic?

Am avut un eveniment rutier prin care am evitat un accident, mai exact aveam doua autoturisme în fața mea primul punând brusc frână schimbându-și direcția de mers spre dreapta, al doilea a apucat să franeze, eu fiind ultimul și cel vinovat nepăstrând distanța față de cel din fața mea, nu am mai apucat sa frânez astfel încât sa nu îl lovesc pe cel din fața mea, singura cale care am avut-o fiind să trec pe contrasens și sa depășesc masina respectiva. Din sens opus de la o distanta de aprox. 25 m. Se apropia o mașină care a văzut ce s-a întâmplat și a frânat lăsând condiții să revin pe banda mea. Dansul avea cameră video în mașină și a surprins aceasta intamplare, pe baza asta s-a dus la politie și mi-a făcut reclamație pe baza ca i-am pus viața în pericol. Ulterior primește răspunsul de către politie, acesta fiind în favoarea mea spunând ca nu pot fi tras la răspundere deoarece camera nu e una omologata, nu pot fi tras la răspundere sau sancționat doar de către polițist sau dacă sunt filmat cu camera omologată. Primind acest răspuns individul a făcut public pe Facebook filmarea în care nu se întâmplă nimic doar se vede ca evit un accident, poză făcută la plângerea efectuata de el la adresa mea unde îmi apar datele masinii, poza făcută la foia primită de la politie unde i se răspunde ca nu pot fi tras la răspundere și nu pot fi identificat pe baza videoclip-ului cu care a venit el, de asemenea poza cu masina mea personala în care se vede numărul de înmatriculare. Poza masinii mele si videoclipul sunt facute in trafic, in mers. Toate acestea au fost făcute public și sunt în momentul de față. Vreau sa știu dacă este o lege prin care pot sa îmi apar imaginea și prin care pot sa îl oblig sa șteargă totul acestea fiind publicate fără acordul meu, ba chiar mai mult dacă as avea câștig de cauză. Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 22 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: marian24gam , utilizator 12:24, 25 Septembrie 2017
Da, exista codul civil, art.58 si urmatoarele.
Dacă îmi puteți da mai multe detalii, îl pot obliga prin lege pe respectivul care a făcut publică pe o rețea de socializare reclamația la adresa mea dar subliniez ca nu sunt numit în reclamatie, apărând în aceasta numărul de înmatriculare a mașinii personale și cerând politiei sa fiu identificat și tras la răspunde pe motiv ca i-am pus viața în pericol. În final primește răspuns în scris de la politie și anume ca nu pot fi identificat și tras la răspundere deoarece filmarea din trafic unde se vede cum am evitat accident (proba/dovada) nu s-a efectuat cu o camera omologată. Deci subliniez încă o data ca nu apare numele meu, poză mea fizica, apare doar numărul de înmatriculare al mașinii mele în scris, apare poza masinii mele, poză făcută la reclamatia în scris și poza făcută la răspunsul politiei în scris unde de asemenea apare numărul de inmatriculare. Acum vreau sa știu dacă as avea câștig de cauza în instanță sa fie obligat sa stearga tot ce apartine de mine si proprietatii mele mergând sa cer explicații de ce mi s-a pus public masina personala, filmare conducând masina personala, reclamație la adresa mea pe baza numărul de inmatriculare respectiv răspunsul politiei fara acordul meu, acestea deranjandu-ma. Precizez ca i-am lasat un mesaj celyi care a facut totul public cerandu-i scuze si rugandul sa stearga postarea, acesta refuzand. Mulțumesc anticipat!
Acum, toata povestea se invarte in jurul numarului de masina, deci in afara de faptul ca va apare numarul de masina nu vad ce atingere vi s-a adus. Pe de alta parte si frustrarea omului este justificata privind raspunsul politiei care cam lasa de dorit cum ca acea camera neomologata nu putea fi folosita la identificare, numai ca identificarea ar fi fost probabil lipsita de finalitate, asta este o alta discutie, dar nu este cazul sa dezvoltam. Asa ca, strict la intrebarea dvs nu cred sa obtineti ceva in plus decat sa vi se stearga numarul masinii, desi poate nici asta pentru ca erati pe domeniul public, iar prin postarile respective nu vi se aduce direst un prejudiciu, ci mai degraba omul prezinta niste fapte si imprejurari. Parerea mea este ca nu prea aveti vreo sansa.
Înțeleg, totuși sunt niște acte și decizii care le-a făcut publice. În fine, renunt și oricum se va satura el sa distribuie zi de zi postarea și sa pună și pe alții sa o faca. Multumesc!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai da, este modul lui de a-si exprima revolta fata de raspunsul primit de la politie. Nu are neaparat legatura cu dvs., pentru ca in ceea ce va priveste eu consider ca omul a facut un gest de exces de zel, adica si-a cumparat si el camera aia si acum a gasit momentul vezi doamne sa o foloseasca cum ca i s-a pus "viata in pericol" (ce o fi aia nu stiu, pentru ca toti ne punem viata in pericol zi de zi circuland pe strazile noastre construite toate de pe vremea lui Ceasca). Oricum, chiar daca v-ar fi identificat politia, nu vad ce masura ar fi putut lua pentru aceasta "punere in pericol" comisa fara intentie. Important este ca nu s-a intamplat ceva grav, iar dvs nu trebuie sa va puneti in mintea omului cu camera video si sa transformati totul intr-un razboi al orgoliilor. Nu se merita.

Alte discuții în legătură

Sicanare in trafic lalex lalex Buna ziua! Am intampinat o problema: Azi am fost sunat de o doamna politist sa ma prezint la sediul politiei pentru o sicanare in trafic. Imi puteti spune ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie să fac împotriva unui șofer de tir care a vrut să mă omoare? nick66net nick66net Duminica 24.02 2019, inainte de intrarea pe autostrada Sibiu-Deva, circuland pe un drum cu doua benzi pe sens, in timp ce urma sa devansez un TIR aflat pe ... (vezi toată discuția)
Buna seara! situatie in trafic: am cedat trecerea unei ambulante ... George.Alexandru. George.Alexandru. Buna seara! Situatie in trafic: am cedat trecerea unei ambulante pe Prelungirea Ghencea, dandu-ma cat mai aproape de carosabil. Apoi am continuat drumul, la ... (vezi toată discuția)