Am fetița cu handicap grav (sindrom Down). Urmează să reînnoim certificatul de handicap; de la Protecția Copilului ni s-a spus că ni-l vor da pe 2 ani, cu toate că avem dreptul, conform OUG 51/2017 pînă la majorat.
La sfîrșitul lunii voi ridica certificatul nou și vreau să-l contest. Știu că legea 544 a contenciosului spune că mai întîi trebuie să fac o contestație către Protecție (acea plîngere prealabilă), abia apoi am dreptul să merg în contencios. Nedumerirea mea e dată de acest paragraf din OUG 51:
(5) Certificatele emise potrivit prevederilor alin. (4) pot fi contestate de titularii acestora, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la instanța de contencios administrativ competentă, potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, cererile adresate instanței fiind scutite de taxa judiciară de timbru.
Îmi dă impresia că certificatul se contestă direct la contencios, dar legea 544 spune că, fără plîngere prealabilă, acțiunea se respinge. Mă puteți lămuri care sunt pașii? Fac întîi contestație la Protecție, abia apoi la contencios?
Am citit discuțiile, dar sunt la fel de nelămurit. Dvs recomandați ca, după ridicarea certificatului, să merg direct la Tribunal la contencios, dar legea contenciosului spune foarte clar că acțiunea se respinge dacă nu faci întâi plângere prealabilă către cei ce au emis certificatul.
OUG 51 spune că se contestă la contencios în 30 zile ,,potrivit legii 544...etc)". Pentru unul ca mine, fără tangențe cu domeniul juridic e foarte ambiguă formularea.