avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordarea stimulent pentru tatal copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordarea stimulent pentru tatal copilului

La data de 31.03.2018, copilul face 2 ani. In prezent eu primesc indemnizatie de crestere copil. In perioada 28.02.2018-02.03.2018 trebuie sa nasc al doilea copil. Ce trebuie sa facem ca sa primeasca tatal stimulentul pentru primul copil si eu sa primesc indemnizatia de crestere copil pentru al doilea copil? Cand trebuie sa depuna dosarul pentru stimulent si daca eu pot sa stau in indemnizatie pana la 28.02.2018? Se poate intra dintr-o indemnizatie in alta si in continuare tatal sa ia stimulentul pana la 3 ani? Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
ioana_moga12, utilizator
Cel mai recent răspuns: ioana_moga12 , utilizator 19:54, 23 Septembrie 2017
Tatal copilului nu poate primi stimulent de insertie pentru primul copil .

Deoarece cel de-al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCC1 , atunci se va intra direct din CCC1 in CCC2 incepand cu data terminarii CCC1.

Pentru perioada de suprapunere se va primi in plus (pe langa indemnizatia pentru CCC1) o suma egala cu 85% din salatiul minim brut pe economie (1233 lei).

OUG 111/2010
art.9
....
(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungeşte corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situaţii de natură a genera acest drept.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizaţie, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă.

(4) Pe perioada suprapunerii situaţiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.

Norme de aplicare a OUG 111/2010
art.8
(1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouă situaţie dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil, precum şi majorarea prevăzută la art. 9 alin. (4) din ordonanţa de urgenţă;
.....
Sa inteleg ca daca daca nasc pana pe 28.02.2018 intru automat in ingrijire copil 2? Dar daca nasc pe 01-02.03.2018 ce se intampla atunci, mai pot sa intru direct in ingrijire copil 2? Nu trebuie sa iau cele 42 de zile de medical care sunt obligatori pentru depunerea dosarul de ingrijire copil 2?
Daca nasteti inainte de a implini copilul varsta de 2 ani , atunci intrati din CCC1 direct in CCC2.
Multumesc mult pentru raspunsuri. O seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere copil 2 în ccc1 anechitei anechitei Buna ziua.Fiica mea se afla in concediu de crestere copil in varsta de 1 an si 3 luni.Recent a aflat ca este insarcinata cu al doilea copil,care trebuie sa se ... (vezi toată discuția)
A doua nastere inainte de a face 2 ani primul copil paula.sch27 paula.sch27 Buna seara. Va rog sa ma lamuriti daca se poate. Ma aflu in ccc1 pana in 26.11.2017, data cand se implinesc 1 an 11 luni de la nasterea primului copil. Tatal ... (vezi toată discuția)
Indemnizație de creștere a copilului Camelia1725 Camelia1725 Buna! Ma aflu in concediu de creștere a copilului care va împlini 2 ani in Iulie 2018, însă sunt însărcinată cu al 2-le-a bebe care vine pe lume in ... (vezi toată discuția)