avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Șomaj sau anticipată?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Șomaj sau anticipată?

Am 35 de ani munciți cu carte de muncă. As vrea sa știu cât este șomajul sau sa merg la pensie anticipata ? Cît ar fi penalizarea daca am 58 de ani și as mai avea 3 ani pină la pensie de virstra.. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:11, 3 Octombrie 2017
Este mai avantajos sa intrati in somaj
Acesta va intra in calculul pensiei.
Luna si anul nasterii.
Vychi 123 a scris:

Am 35 de ani munciți cu carte de muncă. As vrea sa știu cât este șomajul sau ....

1. Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din indicatorul social de referinta, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Buna ziua!Sunt persoana cu handicap grav si anul asta m-am pensionat dupa 9 ani 7 luni si 24 de zile iar pensia dupa ce au socotit cei de la casa de pensii,imi revine 520 de lei exact ca o persoana cu handicap care ar contiza 1 zi si apoi sa se pensioneze.Este corect ca dupa 9 ani de munca sa primesc 520 lei?Am depus toata documentatia la dosar cand m-am pensionat.Sunt nascut pe 24.07.1979 si am distrofie musculara.Astept un raspuns la e-mail :cypryus79cypryus@yahoo.com

Luna si anul nasterii.

cypryus79 a scris:

Buna ziua!Sunt persoana cu handicap grav si anul asta m-am pensionat dupa 9 ani 7 luni si 24 de zile iar pensia dupa ce au socotit cei de la casa de pensii,imi revine 520 de lei exact ca o persoana cu handicap care ar contiza 1 zi si apoi sa se pensioneze.Este corect ca dupa 9 ani de munca sa primesc 520 lei?Am depus toata documentatia la dosar cand m-am pensionat.Sunt nascut pe 24.07.1979 si am distrofie musculara.Astept un raspuns la e-mail :cypryus79cypryus@yahoo.com

Luna si anul nasterii.

Luna 07 si anul 1979

Adica sa intru in somaj?
Pensia pentru cei 9 ani de munca este cu mult mai mica(cred) decat 520 de lei.
Primiti in schimb indemnizatia minima pentru pensionari in suma de 520 de lei.
Pentru cei 9 ani si ceva de ani de munca nu puteti primi mai mult de 520 de lei.
La acest moment daca o persoana lucreaza 35 de ani cu salariul minim pe economie va primi tot 520 de lei.
Somajul poate ajuta sa creasca cuantumul pensiei cu doar cativa lei in interiorul celor 520 de lei.
Se va primi tot 520 de lei.
Pentru ca sa fi depasit cei 520 de lei trebuia ca in decursul celor 9 ani de munca sa fi avut un salariu care sa depaseasca cu putin doua salarii medii pe economie(in jur de 6500 de lei brut la acest moment).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj - perioada de acordare valy_ungur valy_ungur Buna seara, Ma incadrez intre 5 - 15 ani vechime in munca. Cat timp primesc somaj? 1 an sau o jumatate de an? Ce suma primesc? (1000 lei - salariul ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj irina_trusca irina_trusca Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti cat ar trebui sa fie valoarea ajutorului de somaj tinand cont ca am avut o vechime de 9 ani in campul muncii (in momentul in ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei de somaj si perioada in care voi beneficia de aceasta etves_tiberiu etves_tiberiu Am o intrebare legata de somaj. Daca eu am lucrat un an de zile cu un salariu de 3.000 RON/luna si dupa acest an sunt dat afara la cat sa ma astept la valoarea ... (vezi toată discuția)