Bună seara ! Am și eu o întrebare! Un prieten de al meu a condus fără permis , sub influenta alcoolului și a făcut accident, fără victime! Se poate scăpa cu suspendare... sau executare ? Mi-as dori sa îmi răspundeți! Mulțumesc !!
Antecedente penale, ori alte dosare penale mai are?
Ce vârstă are prietenul?
Care este valoarea daunelor? Au fost achitate?
Vedeți sunt o serie de factori care pot influența pronunțarea unei pedepse.
Daca indeplineste conditiile prevazute de lege, este posibil.
ART. 91 c.p.
Condiţiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere
(1) Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
(2) Când pedeapsa închisorii este însoţită de pedeapsa amenzii aplicate în condiţiile art. 62, amenda se execută chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere.
(3) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă:
a) pedeapsa aplicată este numai amenda;
b) aplicarea pedepsei a fost iniţial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
c) infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.
(4) Este obligatorie prezentarea motivelor pe care s-a întemeiat condamnarea, precum şi a celor ce au determinat suspendarea executării pedepsei şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
Sa uzuze de procedura simplificata a recunoasterii invinuirii.
Aceasta presupune reducerea limitelor prevazute de lege cu 1/ 3 in cazul pedepsei cu inchisoare, 1/4 in cazul amenzii penale.(in speta, poate fi dispusa pedeapsa cu inchisoare, individualizata conform legii ).
Pedeapsa va fi redusa cu 1/ 3 , in acord cu art. 396, alineatul 10, din CODUL DE PROCEDURA PENALA.
Instanta va avea in vedere inscrisurile in circumstantiere , de unde rezulta profilul social al inculpatului.
De asemenea, instanta de judecata va avea in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei, conform art. 74 din CODUL PENAL.
Ca modalitate de individualizare judiciara, instanta de judecata poate dispune amanarea aplicarii pedepsei, pentru fapte concurenta, daca nu ati fost condamnat anterior, si nu ati zadarnicit aflarea adevarului.(art.83 din CODUL PENAL ).
Va trebui sa va dati acordul , pentru a presta o activitate neremunerata in folosul comunitatii.
Amanarea aplicarii pedepsei nu reprezinta o forma de condamnare, ci o forma de supraveghere a dumneavoastra, fiind stabilit un termen de supraveghere de 2 ani.
In sarcina dvs sunt instituite obligatii si masuri de supraveghere.
Suspendarea sub supraveghere reprezinta o forma de condamnare, aplicabila daca nu ati mai fost condamnat la pedeapsa mai mare de 1 an.
In sarcina dumneavoastra vor fi instituite masuri de supraveghere si obligatii.