avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Monografie contabila client intrat in faliment.
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Monografie contabila client intrat in faliment.

Am un client care prin hotarare de la tribunal a intrat in faliment. Factura este emisa in 2012 iar hot definitiva a Tribuanlului este in 2015. Mentionez ca nu am constituit provizioane. Era obligatoriu? O zi cat mai minunata!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:57, 27 Septembrie 2017
Da, trebuiau recunoscute ajustari pt depreciere:

Ordin 1802/2014:

- Pentru deprecierea creanţelor din conturile de clienţi, decontări în cadrul grupului şi debitori, cu ocazia inventarierii la sfârşitul exerciţiului financiar, se reflectă ajustări pentru pierdere de valoare.

Contul 491 "Ajustări pentru deprecierea creanţelor - clienţi"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa ajustărilor constituite pentru deprecierea creanţelor din conturile de clienţi.
Contul 491 "Ajustări pentru deprecierea creanţelor - clienţi" este un cont de pasiv.
În creditul contului 491 "Ajustări pentru deprecierea creanţelor - clienţi" se înregistrează:
- valoarea ajustărilor constituite pentru clienţi incerţi, dubioşi, rău-platnici sau aflaţi în litigiu (681).

Deci nu provizioane: 371. - Provizioanele nu pot fi utilizate pentru ajustarea valorilor activelor.

Acum puteti sa inregistrati doar 654 = 4111

Daca factura a fost emisa cu TVA se poate ajusta TVA-ul:

Cod fiscal:

ART. 287 - Ajustarea bazei de impozitare:

d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii în aplicare a unui plan de reorganizare admis și confirmat printr-o sentință judecătorească, prin care creanța creditorului este modificată sau eliminată.

Ajustarea este permisă începând cu data pronunțării hotărârii judecătorești de confirmare a planului de reorganizare, iar, în cazul falimentului beneficiarului, începând cu data pronunțării hotărârii judecătorești de închidere a procedurii prevăzute de legislația insolvenței, hotărâre rămasă definitivă/definitivă și irevocabilă, după caz. Ajustarea se efectuează în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a pronunțat hotărârea judecătorească de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotărârea judecătorească de închidere a procedurii prevăzute de legislația insolvenței, sub sancțiunea decăderii. Ajustarea este permisă chiar dacă s-a ridicat rezerva verificării ulterioare, conform Codului de procedură fiscală. Prin efectuarea ajustării se redeschide rezerva verificării ulterioare pentru perioada fiscală în care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adăugată pentru operațiunea care face obiectul ajustării. În cazul în care, ulterior pronunțării hotărârii judecătorești de închidere a procedurii prevăzute de legislația insolvenței, în cazul falimentului beneficiarului, sau pronunțării hotărârii judecătorești de confirmare a planului de reorganizare, sunt încasate sume aferente creanțelor scoase din evidența contabilă, în cazul falimentului, sau sume aferente creanțelor modificate sau eliminate prin planul de reorganizare, se anulează ajustarea efectuată, corespunzător sumelor respective, prin decontul perioadei fiscale în care acestea sunt încasate;
Ultima modificare: Marți, 26 Septembrie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc din nou. Este vreo problema ca nu am constituit provizion?
Depinde de valoare si de cat ar fi influentat contul de profit si pierdere.

Ordin 1802/2014:

(1) Principiul prudenţei. La întocmirea situaţiilor financiare anuale, recunoaşterea şi evaluarea trebuie realizate pe o bază prudentă şi, în special:
a) în contul de profit şi pierdere poate fi inclus numai profitul realizat la data bilanţului;
b) sunt recunoscute datoriile apărute în cursul exerciţiului financiar curent sau al unui exerciţiu precedent, chiar dacă acestea devin evidente numai între data bilanţului şi data întocmirii acestuia;
c) sunt recunoscute deprecierile, indiferent dacă rezultatul exerciţiului financiar este pierdere sau profit. Înregistrarea ajustărilor pentru depreciere sau pierdere de valoare se efectuează pe seama conturilor de cheltuieli, indiferent de impactul acestora asupra contului de profit şi pierdere.
(2) Activele şi veniturile nu trebuie să fie supraevaluate, iar datoriile şi cheltuielile, subevaluate. Totuşi, exercitarea prudenţei nu permite, de exemplu, constituirea de provizioane excesive, subevaluarea deliberată a activelor sau veniturilor, dar nici supraevaluarea deliberată a datoriilor sau cheltuielilor, deoarece situaţiile financiare nu ar mai fi neutre şi nu ar mai avea calitatea de a fi credibile.
52. - În afara sumelor recunoscute în conformitate cu pct. 51 alin. (1) lit. b), trebuie recunoscute toate datoriile previzibile şi pierderile potenţiale care au apărut în cursul exerciţiului financiar respectiv sau în cursul unui exerciţiu precedent, chiar dacă acestea devin evidente numai între data bilanţului şi data întocmirii acestuia.


Adica in anul in care se stia ca acel client este in faliment si este putin probabil sa se incaseze, trebuia ajustat rezultatul contabil, in sensul reducerii, prin inreg 681 = 491.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marfa vanduta catre firme la care s-a pronuntat sentinta de inchidere a procedurii de faliment radu_rus radu_rus am vandut marfa catre o firma la care s-a pronuntat sentinta de inchidere a procedurii de faliment si am inteles ca pot deduce TVA-ul aferent sumei pe care o ... (vezi toată discuția)
Constituire provizioane din creante teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu o monografie privind constituirea de provizioane din creante.Este obligatoriu trecute creantele pe contul 4118?Ce cont se ... (vezi toată discuția)
Modalitati reglare tva din facturile emise societatilor in faliment sau dizolvate Roland Mindrila Roland Mindrila Conform pct. 56 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, evaluarea ... (vezi toată discuția)