avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizație maternitate 2017
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizație maternitate 2017

Buna,
sunt intr-situatie mai puțin plăcută si as dori sa stiu daca as beneficia de indemnizația de maternitate lunară in cazul următor. Am plecat acum o saptamana de la firma unde lucram fara sa stiu ca sunt însărcinată. Dacă imi plătesc toate contribuțiile singura as putea beneficia de indemnizație. Ăm lucrat in ultimii 2 ani fara întrerupere(incerc si angajarea dar voiam să stiu cum stau până atunci)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:48, 30 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Concediu de maternitate
Principalele condiții impuse de OUG 158/2005, pe care trebuie să le îndeplinească salariatele pentru a beneficia de concediu de maternitate, sunt următoarele:
- să aibă domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul ţării noastre;
- să aibă un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizaţie de liberă practică și a încheiat o convenţie cu acestea);
- să fi cotizat cel puţin o lună în ultimul an pentru contribuția de concedii și indemnizații.
Detalii : www.avocatnet.ro/articol_446...

2. Concediu pentru cresterea copilului
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca angajatotul nu a platit la contributiile pentru sanatate andreea_lazar andreea_lazar Am colega care urmeaza sa intre in concediul de maternitate. vroiam sa va rog sa mi spuneti daca angajatorul nu a platit contributiile la sanatate,afecteaza ... (vezi toată discuția)
Lucrezi la o firma de la data de 01.04.2024 sunt însărcinată ... Onij Onij Lucrezi la o firma de la data de 01.04.2024 Sunt însărcinată de 1 luna Acuma am aflat că taxele după noi nu sunt platite Beneficiezi de concediu de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! - plata taxe gravide Ctistina Ctistina Pot sa imi platesc singura taxele pentru a putea primi prenatal sidaca maternitate avand in vedere ca nu muncesc!!va multumesc! (vezi toată discuția)