Buna seara.Matusa mea,in urma cu 2 ani,a cumparat o casa,mai bine zis 5 optimi din aceasta,restul de 3 optimi revenind-ui ficei fostei sotii ale proprietarului.
Terenul pe care este construita casa la cumparat in intregime.Matusa mea a chemat-o in instanta pe proprietara celor trei optimi pentru a o scoate din indiviziune,insa aceasta refuza sa fie daspagubita cerand in schimb sa o despagubeasca ea pe matusa mea dandui contravaloarea platita de aceasta fostului proprietar pentru cele 5 optimi si terenul aferent acesteia.
Intrebarea mea este,daca persoana ce detine 3 optimi din aceasta casa si nimic din terenul pe care se afla construita casa,nu renunta la partea ei,ce se poate face atunci pentru ca matusa sa devina proprietar in totalitate?
Daca imobilul nu este partajabil in natura, acesta se va atribui unui coproprietar, cu obligatia acestuia de a plati sulta celuilalt proprietar.
In cazul de fata, matusa dvs are sanse mari de a primi imobilul, tinand cont ca este proprietara pe o cota mai mare din acesta, precum si pe teren. Insa instanta , la luarea unei decizii, va tine cont si daca coproprietarii au locuinta proprie si care dintre ei are posibilitatea de a plati sulta.
Pai...ce se poate face s-a inceput = partajul.
Ramane ca fiecare sa convinga instanta ca ea este mai indreptatita la primirea bunului in natura. (daca bunul nu e comod partajabil).
Matusa ar avea un avantaj = marimea cotei parti.
Dar nu este singurul criteriu pe care il poate avea in vedere instanta. Restul tine de amununte pe care ...nu le cunoastem.
Ambi coproprietari au locuinta proprietate personala.Am omis sa va mai specific ca,prin contractul de vanzarew-cumparare,matusa mea se obliga la al intretine pe proprietarul de la care a cumparat aceasta casa si terenul,acesta locuind si in prezent acolo.Sa zicem ca nu ar ceda persoana ce detine 3 optimi din casa.Cum va putea aceasta sa beneficieze de cele 3 optimi daca terenul este cumparat in totalitate de matusa mea?
Da,imi cer scuze si ma intreb oare,daca nu am avea greselii,am fi filozofi cu totii,nu?
Oricum,din greseli se invata,iar la tastatura cred ca poti gresii foarte usor.