avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj judiciar

Buna seara.Matusa mea,in urma cu 2 ani,a cumparat o casa,mai bine zis 5 optimi din aceasta,restul de 3 optimi revenind-ui ficei fostei sotii ale proprietarului.
Terenul pe care este construita casa la cumparat in intregime.Matusa mea a chemat-o in instanta pe proprietara celor trei optimi pentru a o scoate din indiviziune,insa aceasta refuza sa fie daspagubita cerand in schimb sa o despagubeasca ea pe matusa mea dandui contravaloarea platita de aceasta fostului proprietar pentru cele 5 optimi si terenul aferent acesteia.
Intrebarea mea este,daca persoana ce detine 3 optimi din aceasta casa si nimic din terenul pe care se afla construita casa,nu renunta la partea ei,ce se poate face atunci pentru ca matusa sa devina proprietar in totalitate?

leonora
Cel mai recent răspuns: leonora , utilizator 20:33, 6 Octombrie 2009
Buna ziua,

datele aratate de tine nu schimba cu nimic problema;
instanta va decide cui va atribui imobilul in intregime, daca acesta nu poate fi comod impartit in doua;
Avocat Boncu
Adica instanta ma poate obliga sa primesc pe cineva pe proprietatea mea?

leonora
Instanta de judecata poate decide partajarea imobilului. Pana una alta constructia s-a edificat cu acordul titularului terenului deci automat exista un drept de servitute!:)
Matusa dvs are drept de proprietate asupra a 5/8 din constructie iar celalalt coproprietar are dreptul la 3/8 deci poate solicita iesirea din indiviziune!
leonora a scris:

Adica instanta ma poate obliga sa primesc pe cineva pe proprietatea mea?
leonora

Intrebarea aceasta ma face sa cred ca n-ati priceput mare lucru din ceea ce vorbim noi aici (cand am omul in fata ochilor, ma prind mai repede cand a inceput sa ...clipeasca des a neintelegere)

Daca am un mar, cumparat impreuna de 2 persoane, iau un cutit il dau in doua si fiecare se poate bucura de partea lui de mar. (e comod partajabil)
Dar daca am...un stilou (de ex) nu pot sa-l rup in doua pentru ca nimeni nu se mai poate folosi de jumatatea lui (unul nu mai are penita si celalat nu mai are rezervorul de cerneala). Ceea ce-mi iese e numa' bun de aruncat la gunoi. In acest caz unul ia stiloul si celalalt primeste jumatatea lui in bani (sulta).

Tot asa e si cu casele. Daca au 2 intrari, doua bai, doua bucatarii (si altele necesare) s-ar putea imparti in natura pentru ca fiecaruia ii poate iesi o unitate locativa (mai mare sau mai mica). Dar daca din impartirea asta iese ceva ce numai casa nu se poate numi, atunci casa intreaga sa atribuie unuia dintre coproprietari, iar acesta va fi obligat sa plateasca celuilalt partea lui in bani.
Deci in procesul acesta de imparteala (pe care matusa il are pe rol) trebuie sa se straduiasca sa arate de ce este ea mai indreptatita sa i se atribuie ei casa.

Deci, din clipa in care matusa s-a adresat instantei, nu mai are sens sa se intrebe daca cealalta vrea sau nu vrea o anumita varianta (decat daca simte ca are sanse sa ajunga cu ea la o intelegere astfel incat sa se stinga litigiul printr-o tranzactie). Din clipa aceasta hotaraste judecatorul, chiar daca unul ...nu vrea, in sensul:
1. imparte casa in 2 unitati (daca este posibil... si d.p.d.v economic - pentru ca nu poate sa ramana intr-o parte o ...maghernita numa' buna de darmat, de ex)
2. atribuie casa uneia din ele si acesta va fi obligata sa plateasca celeilalte partea ei in bani.
Ultima modificare: Marți, 6 Octombrie 2009
romascanu, moderator
Da, mi-ati fost de ajutor.Am inteles.Cum pe cale amiabila nu poate exista o intelegere,atunci ramane ca instanta sa decida.

leonora

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa greu partajabila belcris14 belcris14 CE SE INTAMPLA DACA O CASA ESTE FOARTE GREU PARTAJABILA (SAU DELOC) SI LA PARTEA FINANCIARA NU NE INTELEGEM (SUNTEM 2 COPROPIETARI,EU LOCUIND DE 30 DE ANI) ? ... (vezi toată discuția)
Bună seara. am certificat de moștenitor eu și mătușa mea. ... Julia 555 Julia 555 Bună seara. Am certificat de moștenitor eu și mătușa mea. Ce trebuie sa fac dacă nu ne înțelegem ce vrem sa facem cu casa? Eu vreau sa o vând și ea ... (vezi toată discuția)
Daca parintele vinde partea din mostenire unui copil,celalalt copil..... catalin. catalin. Buna seara, Dupa decesul tatalui am ramas trei mostenitori pe un apatament. Mama , eu si sora mea. Am inteles ca eu detin 3/16, sora mea 3/16, iar mama mea ... (vezi toată discuția)