leonora a scris:
Adica instanta ma poate obliga sa primesc pe cineva pe proprietatea mea?
leonora
Intrebarea aceasta ma face sa cred ca n-ati priceput mare lucru din ceea ce vorbim noi aici (cand am omul in fata ochilor, ma prind mai repede cand a inceput sa ...clipeasca des a neintelegere)
Daca am un mar, cumparat impreuna de 2 persoane, iau un cutit il dau in doua si fiecare se poate bucura de partea lui de mar. (e comod partajabil)
Dar daca am...un stilou (de ex) nu pot sa-l rup in doua pentru ca nimeni nu se mai poate folosi de jumatatea lui (unul nu mai are penita si celalat nu mai are rezervorul de cerneala). Ceea ce-mi iese e numa' bun de aruncat la gunoi. In acest caz unul ia stiloul si celalalt primeste jumatatea lui in bani (sulta).
Tot asa e si cu casele. Daca au 2 intrari, doua bai, doua bucatarii (si altele necesare) s-ar putea imparti in natura pentru ca fiecaruia ii poate iesi o unitate locativa (mai mare sau mai mica). Dar daca din impartirea asta iese ceva ce numai casa nu se poate numi, atunci casa
intreaga sa atribuie unuia dintre coproprietari, iar acesta va fi obligat sa plateasca celuilalt partea lui in bani.
Deci in procesul acesta de imparteala (pe care matusa il are pe rol) trebuie sa se straduiasca sa arate de ce este ea mai indreptatita sa i se atribuie ei casa.
Deci, din clipa in care matusa s-a adresat instantei, nu mai are sens sa se intrebe daca cealalta vrea sau nu vrea o anumita varianta (decat daca simte ca are sanse sa ajunga cu ea la o intelegere astfel incat sa se stinga litigiul printr-o tranzactie). Din clipa aceasta hotaraste judecatorul, chiar daca unul ...nu vrea, in sensul:
1. imparte casa in 2 unitati (daca este posibil... si d.p.d.v economic - pentru ca nu poate sa ramana intr-o parte o ...maghernita numa' buna de darmat, de ex)
2. atribuie casa uneia din ele si acesta va fi obligata sa plateasca celeilalte partea ei in bani.