avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum pot avea grija de un copil de 16 ani care are mama ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum pot avea grija de un copil de 16 ani care are mama plecata in strainatate ,iar tatal este decedat?

Mama minorului nu are posibilitatea sa se intoarca in tara,dar este de acord sa am grija de el.Ce pot face legal sa ramana la noi?
Cel mai recent răspuns: Nicunedelcu75 , utilizator 14:24, 4 Octombrie 2017
Buna seara
Va trebui sa va trimita o procura prin care sa va delege sa reprezentati pentru dansa si in numele dansei autoritatea parinteasca asupra minorului.
Va puteti adresa instantei de judecata,in vederea exercitarii autoritatii parintesti, de catre dumneavoastra.

Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara.

Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz. Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă.

Aceste dispoziţii sunt aplicabile şi tutorelui, precum şi în cazul în care ambii părinţi urmează să plece la muncă într-un alt stat.

Instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an, către persoana desemnată.

Acordul persoanei căreia urmează să-i fie delegată autoritatea părintească se exprimă de către aceasta personal, în faţa instanţei. La cerere se ataşează acte din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor de mai sus iar aceasta se soluţionează în procedură necontencioasă, potrivit Codului de procedură civilă.

Soluţionarea cererii de delegare a drepturilor şi îndatoririlor părinteşti se face în termen de 3 zile de la depunerea acesteia. Hotărârea va cuprinde menţionarea expresă a drepturilor şi îndatoririlor care se deleagă şi perioada pentru care are loc delegarea.

După ce instanţa hotărăşte delegarea drepturilor părinteşti, persoana în sarcina căreia cad îngrijirea şi creşterea copilului trebuie să urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situaţii de conflict, neadaptare sau neglijenţă în relaţia cu minorul.

Instanţa de judecată va comunica o copie a hotărârii de delegare primarului de la domiciliul părinţilor sau tutorelui, precum şi primarului de la domiciliul persoanei căreia i se acordă delegarea autorităţii părinteşti.

Multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

incredintarea minorului bunicilor buna ziua! sunt bunica unui minor care locuieste cu parintii ... Sstelutza Sstelutza Buna ziua! Sunt bunica unui minor care locuieste cu parintii in strainatate. Datorita seviciului parintii vor sa o incredinteze bunicilor pentru o perioada de ... (vezi toată discuția)
Tutela minor System03 System03 Buna seara! Imi poate fi acordata tutela in cazul in care ambii parinti ai minorului (si ai mei, minorul este fratele meu) sunt plecati in strainatate, la ... (vezi toată discuția)
Bună seara,sunt mama unui băiețel iar custodia copilului îl ... Denisa1303 Denisa1303 Bună seara,sunt mama unui băiețel iar custodia copilului îl am eu , as dori sa plec în străinătate și să-mi las băiețelul la bunica ei (fosta ... (vezi toată discuția)