In cadrul companiei in care imi desfasor activitatea profesionala am organizat din propia initiativa un turneu de fotbal intre angajatii societatii , Turneul se desfasoara in timpul liber al angajatilor din resurse financiare propii fara nici-o implicare directa a societatii. In acelasi timp am avut sustinerea morala a conducerii companiei si am putut sa afisez in interiorul acesteia rezultatele si date privind desfasurarea competitiei. Intamplator au existat si incidente intinderi musculare, intinderi de ligamente s.a si mi s-a recomandat sa opresc organizarea acestui turneu pentru ca astfel de incidente se pot considera accidente de munca. Este adevarat ? Eu nu am gasit nimic care sa dovedeasca asta pana acum !!!! Va rog sa ma ajutati !!!!
Conform dispozitiilor art. 5 alin. 1 lit.g) din Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă accidentul de munca este definit dupa cum urmeaza:
g) accident de muncă - vătămarea violentă a organismului, precum și intoxicația acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu și care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puțin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Deci nu are nicio legatura incidentul de la fotbal cu un accident de munca.
Multumesc mult !!! Aceasta problema s-a ridicat pentru faptul ca in incinta societatii eu am promovat aceasta activitate iar cei responsabili cu protectia muncii mi- au transmis ca orice promovare se asociaza cu implicarea companiei in consecinta orice accidentare va fi considerata accident de munca.
Se poate incadra ca accident de munca daca sunt indeplinite urmatoarele prevederi ale Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 30. - (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
b) accidentul suferit de persoanele care îndeplinesc sarcini de stat sau de interes public, inclusiv în cadrul unor activităţi culturale, sportive, în ţară sau în afara graniţelor ţării, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor sarcini;
c) accidentul survenit în cadrul activităţilor cultural-sportive organizate, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activităţi;
f) accidentul cauzat de activităţi care nu au legătură cu procesul muncii, dacă se produce la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, în calitate de angajator, ori în alt loc de muncă organizat de aceştia, în timpul programului de muncă, şi nu se datorează culpei exclusive a accidentatului;
Cateva considerente:
-lit.b) se refera la organizatorii de competitii, oficiali, antrenori, alte persoane care se ocupa de activitatea sportiva, respectiva. Este vorba in discutie de interes public din partea participantilor la competitie.
-lit.c) se refera la competitii organizate, asa cum este cazul in discutie si in plus promovata in firma. Este discutabil termenul de organizate, in sensul ca firma incurajeaza competitia, accepta promovarea prin afise si panouri, etc.
-lit.f) se refera la faptul daca respectiva competitie este o activitate diferita de cele legate de procesul muncii, totusi aceasta se desfasoara pe terenul firmei, chiar daca in afara orelor de program si daca exista elemente legate de locul organizat in cadrul firmei (expl. gazon cu galme, gauri, echipament necorespunzator, etc.) care sa fi favorizat producerea evenimentului.
In concluzie: evenimentele soldate cu afectiuni medicale pentru care se primeste un concediu medical de minim 3 zile, produse in timpul competitiei desfasurate pe terenul apartinand firmei, chiar daca este in afara programului de lucru si firma nu este organizatorul declarat al competitiei, trebuie cercetate de catre comartimentul ssm din cadrul firmei si daca dosarul de cercetare este avizat de catre ITM ca AM, firma completeaza FIAM si inregistreaza AM.
Multumesc mult pentru raspunsuri. Mentionez ca aceste activitati sportive se desfasoara pe terenuri private sunt inchiriate de catre angajati fara nici o implicare a societatii.