avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Daca sotul meu are lucrat in germania 3 luni dupa care ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Daca sotul meu are lucrat in germania 3 luni dupa care a venit acasa in romania si a lucrat. Alte 2 luni si dupa a mai plecat in germania si a mai lucrat inca 7 luni are dreptul la prenatal

Daca sotul meu a lucrat in germania 3 luni dupa care a venit in romania si a lucrat 2 luni iar dupa aceea a mai plecat in germania 8 luni are dreptul la ca ncediu pt cresterea copilului si prenatal specific ca a lucrat cu acte in regula
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:33, 8 Octombrie 2017
Nu confundati concediul prenatal cu concediul paternal. Prenatal inseamna "inainte de nastere", paternal inseamna "al tatalui", in legatura cu tatal. Am dubii ca sotul va naste copilul...
Revenind,
Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului reglementate prin dispozitiile OUG 111/2010 se acorda incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

Atentie! Daca mama nu lucreaza si nu a lucrat in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, tatal natural al copilului poate solicita concediu crestere copil de la data nasterii copilului daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

In concluzie, tatal poate beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere copil de la data nasterii copilului daca depune cererea in termen de 60 de zile de la data nasterii copilului. In situatia in care termenul de 60 de zile este depasit, va beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere copil de la data depunerii cererii.

Din cele prezentate de dvs. tatal nu are dreptul la CCC pentru ca nu are stagiul complet in Romania, tara care ar trebui sa acorde drepturile. Aveti o sansa sa solicitati aceste drepturi in Germania, daca acolo nu sunt conditii atat de restrictive privind stagiul de cotizare.

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Octombrie 2017
adema1980, utilizator
Aioanei adelina a scris:

Daca sotul meu a lucrat in germania 3 luni dupa care a venit in romania si a lucrat 2 luni iar dupa aceea a mai plecat in germania 8 luni are dreptul la ca ncediu pt cresterea copilului si prenatal specific ca a lucrat cu acte in regula


Sunt doua situatii posibile, dupa caz :
Ordin 1474/2011
situatie :
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?


solutie : Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

sau

Situatie:
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.

Vedeti in care va incadrati si reveniti cu detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la ccc Yasemin23 Yasemin23 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine, avem o nelamurire. Eu, viitoarea mama, nu îndeplinesc conditia pt primirea indemnizatiei, cu 12 luni lucrate in ... (vezi toată discuția)
Prenatal si indemnizatie crestere copil daca am lucrat in anglia cu acte in regula Anda12 Anda12 As vrea sa stiu daca pot beneficia de aceasta indemnizatie crestere copil in Romania, atata timp cat am un contract incheiat in Uk pe data de 25 iunie (am ... (vezi toată discuția)
Prenatalul Petronela cucu Petronela cucu Buna ziua am lucrat un an de zile in danemarca si as vrea sa mai am un copil in acest caz beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului in romania.va ... (vezi toată discuția)