Buna ziua.
Va supun atentiei urmatoarea situatie. O persoana are cim de 8 ore si un cim de 2 ore si peste cateva luni va intra in concediu pentru crestere copil 2 ani. Cand o sa intre in conc medical de sarcina si lauzie (126 zile) cum se opereaza la cei doi angajatori? La angajatorul la care are functia de baza se va opera concediul medical, dar la al doilea ? In baza carui document va lucra angajatorul unde are cim
de 2 ore.
Multumesc foarte mult.
1. La locul de munca de baza prezentati certificatul medical in original iar la celalalt loc de munca prezentati o copie.
2. De la ambele locuri de munca veti primi indemnizatie de maternitate.
1. La locul de munca de baza prezentati certificatul medical in original iar la celalalt loc de munca prezentati o copie.
2. De la ambele locuri de munca veti primi indemnizatie de maternitate.
Buna ziua!
Intr-un caz similar, fiind angajatorul cu timp partial, ni s-a cerut copie autentificata la notar - pt CAS.
Considerati necesar?
Multumesc
1. Eu nu consider necesar pentru ca originalul ajunge deja la CASS din partea celuilalt angajator. O simpla copie ar fi deajuns.
2. Dar daca CASS cere acest lucru trebuie facut, desi mi se pare absurd si pentru faptul ca in fiecare luna mama copilului trebuie sa se duca la notar sa fac autentificarea si sa dea mereu bani.
3. Nu stiu de ce trebuie sa inventam mereu metode de a mari numarul de hartii si de a stresa pe contribuabil!
Se inregistreaza la cei doi angajatori;am avut o situatie asemanatoare,am intrebat la CASM si mi s-a spus asa:
-primul exemplar in original il opresc eu, acolo unde salariatul are functia de baza,il completez, apoi fac o xerocopie pe care scriu conform cu originalul,il semnez, il stampileaz si il transmit la CASMB cu declaratia de FNUASS
-al doilea exemplar in original il preda salariatul la celalalt loc de munca,idem completata de al doilea angajator ,xerox,conform cu originalul,semnat,stampilat si transmis la CASMB odata cu declaratia FNUASS
Se pare ca practicile sunt diferite in judete diferite.
dar in mod sigur concediul medical se palteste de catre ambii angajatori.
oug 158/2005
Art. 33. - Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.
iar in Norme se precizeaza:
Art. 72. - Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii legalizate. Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor art. 1 din prezentele norme.