avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi

Joi, 20 martie, are loc evenimentul: Impozitul minim global de 15%: Cadrul de implementare a Directivei Pillar 2 în România. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general concediu maternal la doua locuri de munca
Discuție deschisă în Contabilitate în general

concediu maternal la doua locuri de munca

Buna ziua,
Ma aflu in situatia in care:
-- am concediul prenatal de la medicul de familie intr-un exemplar original si altul conform cu originalul parafat si semnat de medicul de familie.
-- am doua locuri de munca
Concediul maternal in original l-am depus la locul de munca unde am venitul mai mare iar cel de-al doilea (copia conform cu originalul) l-am dus la locul de munca cu venitul mai mic.
De la locul de munca cu venitul mai mic imi cer originalul sub pretextul ca la ei nu am declarat ca am norma de baza in alta parte.
Imi cer acum sa aduc o adeverinta de locul de munca cu venitul mai mare in care sa specifice ca norma de baza o am la ei(cei cu venitul mai mare) si eu sa fac o declaratie "de mana" prin care sa ii instiintez ca lucrez in alta parte cu norma intreaga .
Ma puteti lamuri, va rog, si daca exista undeva in lege scris care e procedura ca sa pot sa merg sa le lamuresc pe doamnele de la personal?
Va multumesc,
Simona
Cel mai recent răspuns: ralucasibiu2 , utilizator 23:57, 4 Octombrie 2023
Plata concediilor medicale nu are nici o legatura cu locul de munca de baza.

Prevederile legale sunt urmatoarele:

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005 (Ordinul 60/2006):

ART. 72
(1) Pentru persoana care se află în două sau mai multe situaţii dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii certificate de către medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unităţii, parafa şi semnătura medicului prescriptor, precum şi, după caz, parafa şi semnătura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor art. 1.

Deducerea personala se acorda doar la locul de munca unde se afla functia de baza.
Legea va permite sa alegeti oricare, deci ar fi avantajos sa declarati functia de baza acolo unde aveti salariul mai mic.

Normele de aplicare a Codului fiscal:

SECȚIUNEA a 3-a - Determinarea impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor

14.
(9) În scopul determinării impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se află funcția de bază se înțelege:
a) pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de muncă, locul unde are încheiat contractul individual de muncă sau alte documente specifice, potrivit legii;
b) În cazul în care activitatea se desfășoară pentru mai mulți angajatori, locul declarat de persoanele fizice angajate. Angajatul are obligația să declare numai angajatorului la care a ales funcția pe care o consideră de bază, pentru un singur loc de muncă, prin depunerea declarației pe propria răspundere. Declarația pe propria răspundere nu reprezintă un formular tipizat.

Funcția de bază poate fi declarată de angajat și la locul de muncă la care acesta realizează venituri din salarii în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial. La schimbarea locului unde se află funcția de bază, angajatul are obligația depunerii unei declarații pe propria răspundere de renunțare la funcția de bază la angajatorul ales inițial.
Va multumesc tare mult pentru raspuns, mi-ati fost de mare ajutor.
O zi buna.
buna ziua.Am 2 joburi.Unul de 5 ani iar al doilea implines 4 luni pana cand intru in concediu de maternitate.De la jobul principal mi-am dat demisia inainte cu 1 luna de a beneficia de concediu maternal.reusesc sa il iau de la al doilea job concediu maternal chiar daca nu am 6 luni cotizatie la el?sau cum se procedeaza?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal adbarcan adbarcan cum se procedeaza cind ai doua job-uri si urmeaza sa intri in prenatal?cine plateste?cum se face plata la cas?cum dai concediu medical in ambele ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ct_apizal ct_apizal O angajat are 2 contracte de munca, unul ca profesor pe durata nedeterminata si altul ca expert intr-un proiect european-pe durata determinata. Cu data de 1 ... (vezi toată discuția)
Certificat medical fritache fritache Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care o persoana are 2 locuri de munca, intra in concediu medical, si duce certificatul medical in original la ... (vezi toată discuția)