avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Locul de muncă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Locul de muncă

Au fost trei depozite, unul sa desființat, unul si a redus activitatea.Personalul sa redus,mai sunt 12persoane.Majoritatea sunt persoane necalificate (femei)care au fost manipulante marfă. Patru bărbați calificați. Din cele trei depozite 1 a rămas funcțional (dep.Carburanți ).Acolo lucrează doi dintre băieți calificați (lăcătuș si electician).Restul de personal a fost dus în marea majoritate la muncă pe calea ferată, femei şi bărbați chiar calificați. Este legal ca sa se ducă la calea ferată cînd Au altă încadrare. În situația creată Sefa care este peste noi a creat premiza (manipulind oameni cu nemutumirea că ei merg la calea ferată )de ce nu ar merge si cei calificați de la dep.Carburanți. Menționez că salariul meu de calificat cu peste 33 ani vechime este ca la un necalificat.Întreb poate să ma ia la calea ferată, pe motiv ca nu avem permanent (8ore consecutive )de muncă? Calea ferată a devenit ca batalion disciplinar,dacă nu îi place ceva sefului,direcția calea ferată, e corect,legal?Menționez dep. Carburanți este operațional. In fisa postului pe care o am răspund de instalații, si manevrarea licidelor.Astept raspuns.Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:30, 15 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Modificarea locului de munca poate fi efectuata numai cu acordul ambelor parti, dar si unilateral de catre angajator in conditiile mentionate in Codul Muncii.

2. Art. 40 C.mun
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;

....

Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loc de muncă. Pufan Pufan Sunt calificat ca Lăcătuș mecanic la un depozit de Carburanți (32 ani vechime).Suntem pe orgranigrama,un Lăcătuș, un Electrician ,si un necalificat.Loc ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Buna seara , daca o persoana este in preaviz , angajatorul are voie sa-i modifice fisa postului? bugetari, bugetari. (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Va rog ,o angajata si-a reluat activitatea din concediu crestere copil,personal contractual, conducerea are voie sa ii schimbe atributiile din fisa postului , ... (vezi toată discuția)