avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizație copil persoană care a lucrat în ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizație copil persoană care a lucrat în Austria

buna ziua va rog ajutatima cu un raspuns clar eu am lucrat 6 ani in austria ca persoana fizica autorizata am cotizat la stat acolo in romania nu am cotizat deloc am dreptul la indemnizatie in romania desi nu am cotizat nici macar o zii?va rog un raspuns clar va multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:05, 10 Noiembrie 2017
Sunt doua situatii prevazute de Ordinul MMFPS nr. 1474/2011:

1. Situatie: O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie: Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.


2. Situatie:O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie: Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

In speta, daca ati realizat venituri supuse impozitului pe venit numai in Austria in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, atunci nu veti putea beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
multumesc mult pt raspuns sper ca asa sa le dau cu asta pe birou si sa priceapa o data pt totdeauna
vreau sa va mai intreb daca domnul insista sa nu imi dea decizia de respingere doras desi eu am depus totul si neavand dreptul in tara la maternitate pot sa il dau in judecata pt pierderea de timp si pt dreptul meu la decizia de care am nevoie pt am lua dreptul in austria ?multumesc
dansul insista ca nu vrea sa isi piarda serviciu din cauza mea deoarede daca imi elibereaza o decizie de respingere este ilegal vreau sa stiu daca am dreptul sa il dau in judecata pt dreptatea mea?
multumesc din suflet pt tot ajutorul acordat
Il puteti actiona in instanta.

OUG 111/2010
art.14
....
(3) Cererile prevăzute la alin. (1) se soluționează în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la agenția teritorială, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere, emisă de directorul executiv.

(4) Decizia prevăzută la alin. (3) se comunică solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii.

(5) Contestațiile formulate împotriva deciziei prevăzute la alin. (3) se soluționează potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie cresterea copilului Alin stoica Alin stoica Eu mi-am depus actele in Austria pt maternitate si ei mi-au trimis cum ca ar trebuii sa depun o cerere si in tara fiindca am domiciliul in Romania. Este ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a cooilului ancutacindea ancutacindea Buna ziua,as dori sa stiu daca lucrez in Austria cu PFA pot beneficia de indemnizatie in Romania dupa un an de zile.Astept un raspuns.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere copil Oanabretan Oanabretan Bună ziua, a-și avea și eu o întrebare dacă se poate,va rog frumos sa mă ajutați.Am lucrat in Austria pana în luna a opta,după care am revenit în ... (vezi toată discuția)