avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta de somaj de la locurile de munca anterioare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta de somaj de la locurile de munca anterioare

Buna ziua, am urmarit un post anterior de pe forum dar nu am inteles clar un lucru. Si eu am fost concediat de cateva zile. Pentru a dovedi faptul ca am lucrat 1 an cumulat in ultimii 2 ani, trebuie sa iau adeverinte de pe unde am lucrat, acest fapt nu este dovedit si de mentiunile din cartea de munca? Va intreb acest fapt din cauza dificultatilor de a da de resursele umane ale unuia dintre fostii mei angajatori. Mentionez ca am nevoie in total de 3 adeverinte de somaj (de la 3 angajatori).
A doua intrebare este aceea daca pierd definitiv dreptul la somaj daca nu depun dosarul de somaj in maximul 30 de zile.
Cel mai recent răspuns: vioavram , utilizator 16:27, 7 Octombrie 2009
1. Adeverintele de la fostii angajaotri va sunt necesare intrucat acolo sunt trecute veniturile brute efective realizate in fiecare luna. Se poate intampla ca intr-o luna sa aveti venituri brute mai mari (ati primit o prima) sau mai mici (ati fost in concediu).
Pe baza acestor ven ituri se calculeaza salariul mediu brut pe cele 12 luni, la care s eva aplica procentul functie de vechimea in munca.
2. Daca nu rezolvati in primele 30 zile depunerea actelor la somaj, nu este o prea mare problema. Veti primi indemnizatia de somaj de la data depunerii actelor. Atentie insa ca termenul de "prescriptie" ptr depunerea actelor este de 12 luni.
In principiu nu scrie nicaieri in lege ca intra in obligatia dvs sa " alergati" pe la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte cu stagiul.Legal se poate dovedi asta din inscrisurile in carnetele de munca.
prevederile din normele la lg 76/2002 sunt:

Art. 18. - (1) În vederea certificării stagiilor de cotizare şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia, odată cu înmânarea carnetului de muncă, de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul prevăzută la art. 14, pentru fiecare lună, din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care aceştia le-au reţinut şi virat la bugetul asigurărilor pentru şomaj contribuţia individuală prevăzută la art. 27 din lege şi au plătit contribuţia datorată de angajator prevăzută la art. 26 din lege, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 26

Adeverinţa prevăzută la alin. (1) se verifică şi se certifică de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pe baza declaraţiilor lunare privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj depuse de angajator şi a înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă sau, după caz, doar pe baza înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă.
Deci puteti sa le spuneti acest lucru daca doriti sau sa cautati fostii angajatori si s-o lasati moarta.
Daca nu mai gasiti vreuna din firme puteti ridica adeverinta cu stagiu de cotizare de la Casa de Pensii din orasul dvs.
Mult succes!
Daca angajatorul actual va da adeverinta cu stagiul pe ultimele 12 luni, celelalte adeverinte din 2002 pana in prezent va sunt necesare doar pentru a vi se adauga cotele procentuale in functie de vechime.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod
diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7%pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la
determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj.

(1) Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea drepturilor de şomaj prevăzute de Legea nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor şi reintegrarea lor profesională, republicată, cu modificările ulterioare, până la data intrării în vigoare a prezentei legi se asimilează cu stagiul de cotizare.
(2) Dovada vechimii în muncă, prevăzută la alin. (1), se face cu carnetul de muncă sau cu alte acte
prevăzute de lege.
(3) Certificarea stagiului de cotizare realizat anterior intrării în vigoare a prezentei legi se face de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

__________

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca pentru somaj armina_radu armina_radu buna ziua, am inteles ca pentru o vechime in munca mai mare de 5 ani se mai acorda un 5% in plus la somaj. Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza, cer unde am ... (vezi toată discuția)
Somaj eeee eeee Buna ziua... As vrea sa stiu ce acte trebuie pentrut somaj , si cum se calculeaza somajul ( stie cineva cat mai este somajul ?) (vezi toată discuția)
Somaj balasgabi balasgabi Buna seara, La targu mures se cere la intrare in somaj si acele adeverinte si stagiul de cotizare de la angajatori din anul 2011. Sunt mecanic de utilaje ... (vezi toată discuția)