avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am lucrat timp de 3 ani la o firma pe data de 2 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am lucrat timp de 3 ani la o firma pe data de 2 octombrie mi-am dat demisia

Lucram cu program part time la aceasta firma, problema a fost ca sotul meu are probleme mari de sanatate eu fiindui asistent personal pt ca el are handicap gr 1 , problemele de sanatate s-au agravat si i-am comunicat patroanei ca nu pot sa mai contnui sa lucrez nu pt sa reproduc ce a fost la gura ei pacat de scoala care a facut-o ca are limbaj de mahala pintre altele mi-a spus ca nu imi da ultimul salariu .Am fost vineri sa imi iau bani si binenteles ca nu mi-a fost dati a facut alt scandal si mi-a spus sa ma duc luni eu sa va spun drept nu cred ca mi da ci doar vrea sa isi bat a joc . Pot sa va mai spun ca nici concediu nu l-am luat pe anul acesta, ce pot sa fac in situatia in care ma pune pe drumuri mereu ( sotul meu este in spital a suferit o amputatie a degetului mare de la piciorul sting ) iar eu trebuie sa il ingrijesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:53, 22 Octombrie 2017
Mergeti luni, vedeti daca va dau banii, este mai usor de prevenit un litigiu decat de derulat unul. Daca nu primiti banii, faceti o notificare scrisa prin care va solicitati remuneratia. In ultima faza, demarati proces pentru drepturi banesti. Actiunea este scutita de taxa de timbru judiciar.
Modalitatile legale de recuperare a drepturilor salariale restante sunt :
- sesizarea ITM-ului in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

-promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- apelarea la procedura de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariului sly7 sly7 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cat timp are dreptul angajatorul sa nu plateasca salariatii? (vezi toată discuția)
Recuperare restante salariale liliana1971 liliana1971 cum pot recupera restantele salariale de o firma la care am lucrat si am facut plangere la itm de la care astept un raspuns? (vezi toată discuția)