avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident motocicletă cu o autoutilitară. Este ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident motocicletă cu o autoutilitară. Este posibil să fiu găsit vinovat deși nu am nicio vină?

Buna seara!

Ma confrunt cu urmatoarea problema si as dorii sa stiu parerile dumneavoastra.

In data de 12.10.2017 in jurul orei 20;00 in timp ce ma deplasam pe directia de mers Onesti-BC cu motocicleta intr-o curba fara vizibilitate,pe coborare la dreapta m-am trezit pe contrasens cu o autoutilitara care taia curba si venea cu faza lunga.Eu fiind pe mijocul benzii mele cu o viteza de maxim 40-50 km/h in momentul cand l-am vazut pe dansul ca este pe banda mea din instinct am culcat motocicleta pe partea dreapta,(tin sa precizez ca motocicleta a fost culcata pe jumatatea benzii mele de mers)la fel procedand si el tragand dreapta din instinct cat sa intre pe banda lui.Motocicleta a intrat in partea stanga a masinii si dansul a mai mers 40-50 de m pana sa opreasca el mergand pe directia inainte de la momentul impactului curba fiind la stanga(el urca). In urma impactului motocicleta a ramas pe banda mea de mers langa axul drumului,iar furca a fost tarata aproximativ 40-50 de metri(motocicleta efectiv a fost rupta in doua).Eu in momentul cand am sarit de pe motocicleta m-am ales cu o fractura de glezna la piciorul drept,fiind in stare de soc de cele intamplate si de la adrenalina care era in mine intr-o fractiune de secunda am fost inapoi in picioare.Dansul a sunat la 112,a ajuns prima oara salvarea,apoi la 5 minute si politia,eu fiind deja in salvare in stare de soc a venit agentul de politie la mine cu alcool testul am suflat rezultatul fiind negativ 0,apoi a venit intrebarea cum s-a intamplat,eu am raspuns ca a venit cu faza lunga si nu mai stiu.... cam asta a fost tot,nu am dat nici o declaratie scrisa doar acel raspuns.Am plecat la spital cu salvarea,dupa doua ore de stat fara a mi se face nimic a venit agentul de la politie pentru recoltarea probelor biologice si dupa ce termin examinarea la spital,razie,pus ghips etc sa ma duc la politie pentru declaratie.In jurul orei 00;50 am ajuns la politie ca sa aud defapt cum agentul imi spune....a dumneavoastra sunteti vinovat imi da dovada la permis 14 zile si o sa ma cheme procurorul pentru declaratie,asta fiind tot.

1.Autoutilitara nu avea asigurare RCA si au fost retrase de catre politie numerele de inmatriculare+certificat+dosar penal pentru vatamare corporala din culpa pe numele soferului autoutilitarei
2.Bineinteles ca soferul autoutilitarei a declarat ca nu el este vinovat si eu sunt vinovat el fiind insotit de un pasager in masina sustinand ca eu am venit cu viteza.
3.Si eu am fost insotit de inca doi motociclisti distanta intre noi fiind de 200 de metri,soferul autoutilitarei a declarat in fata agentului de la politie si a celor doi prieteni ca daca nu tragea dreapta dadea peste mine.
Aici este urmatoarea dilema de unde sa traga dreapta de pe banda mea normal!!!dupa ce a tras dreapta ajungand pe sensul sau de mers a avut loc impactul apoi dansul a mers fix inainte fara nici o urma de frana.
4.De ce mi-a fost luat permisul de conducere???Pentru ca mi-am salvat viata ?
5.Au trecut 11 zile si eu nu am dat nici o declaratie !
6.Nu stiu daca are vreo relevanta dar sunt posesor de 9 ani de permis de conducere cat b si de doi ani cat a,c,d,e nu am fost impclicat niciodata intr-un eveniment rutier si nici nu am avut suspendat permisul vreodata.
7.Inca nu am fost la i.m.l sa scot certificat medicolegal pentru zilele de invaliditate aprox 6-8 saptamani.

Acum va intreb pe dumneavoastra este posibil ca in urma acestei intamplari sa fiu scos vinovat fara a avea nici cea mai mica vina,sau probabil trebuia sa intru in coliziune cu dansul ca sa arat ca el a fost pe banda mea.

Care sunt urmatoarele etape ?Ce pot face?

Va multumesc ! ! !
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2017
cristian burry, utilizator
Cel mai recent răspuns: cristian burry , utilizator 16:07, 31 Octombrie 2017
Justiția e oarbă.
Fiind deschis dosar penal cercetările pot dura destul de mult. Faceți cerere să vedeți în ce stadiu se află cercetările. Acum sunteti norocos a ca sunteti in viata si va veti face bine până la urmă.
E bine si ca aveti si doi martori în colegii dvs motociclisti.
Pe toată durata cercetării penale puteti solicita prelungirea dovezi de circulație.
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Va multumesc frumos pentru raspuns ! ! ! Momentan asta este cel mai important ca sunt in viata. Pacat ca nu avem civilizatia necesara in trafic si nici drumuri ca sa ne permita sa circulam in siguranta......si ce este cel mai dureros ca iti vezi prietenii murind fara nici o vina,sau vina noastra este ca suntem pasionati de 2 roti, si in fiecare moment trebuie sa anticipam ce fac 3-4 participantii in trafic inaintea noastra....Si vreau sa scot in evidenta urmatorul lucru ca sa nu ma fac inteles gresit ,,viteza ucide'' nu conteaza ca esti pe 4 roti sau pe 2 roti.
Aveti grija de dvs. Refacere ușoară.
cristian burry a scris:

Inca un exemplu trist din care reisese clar ca circulatia pe drumurile publice din Romania este o aventura periculoasa, mai cu seama daca ai (ne)norocul sa dai si peste politisti habarnisti, facuti la norma, care emit judecati fara sa investigheze cum trebuie sau sa detina probe solide.

In trecut am avut si eu un incident auto similar, este adevarat fara victime, cand stateam pe loc si o tipa a intrat in mine, deoarece butona la telefon (ex. eu intentionam sa traversez o intersectie, si practic, o asteptam sa treaca, insa botul masinii era un picut in strada ca sa pot vedea traficul din dreapta...dehhh, masini multe parcate pana in buza intersectiei....oricum tipa ar fi putut lejer sa ma ocoleasca...noroc ca totul s-a intamplat la viteza mica din cauza aglomeratiei), iar politistul mi-a suspendat mie carnetul 3 luni pentru faptul ca nu i-am acordat prioritate, plus amenda....nu a contat rugamintea mea de a cere consultarea desfasuratorului la telefon (voce sau date), pentru ca acolo rezulta clar daca utiliza telefonul si daca acesta a fost motivul pentru care nu a fost atenta cand conducea, pentru ca ea a declarat ca nici nu m-a observat (poate din cauza telefonului, insa poate si din cauza unor potentiale probleme medicale - afara era noapte, iar masina avea culoarea inchisa)....nici nu au fost urme de franare, a incercat doar in ultima clipa sa ma ocoleasca insa prea tarziu....politistul tot pe mine m-a luat la trei pazeste, ca el are treaba multa (nici nu s-a deplasat la locul accidentului...constatarea a fost facuta superficial pe baza avariilor celor doua autoturisme) si daca nu imi convine, sa contest PV in justitie....am preferat sa ma rezum la suspendat carnet (pana la urma am stat doar 1 luna pentru ca am trecut prin aceea testare de 15 intrebari, similara examenului de obtinere a permisului) + amenda + reparatul spoilerului fata, pentru ca procesul ar fi putut sa imi scoata alti bani din buzunar, fara sa am certitudinea ca o sa castig procesul, in lipsa unor dovezi care sa imi sustina dreptatea (deh, la momentul respectiv din cauza socului... nu am fost inspirat sa iau un nr. de auto sau sa cer un nr. de telefon al unui potential martor,pentru ca am avut aceasta posibilitate - ex. in zona era un taxi, al carui sofer a vazut toata scena).

De atunci mi-am montat o camera auto pentru ca este mai mult decat evident faptul ca in Romania, lipsa infrastructurii, gradul de civilizatie, educatie, modul in care isi face datoria politia, inclusiv cei care dau avizul medical (ex.. la momentul cand dau pentru permise sau cand si le reinnoiesc) este unul care lasa de dorit si pentru situatii similare, macar sa ma pot apara echitabil.

Daca as fi in locul societatilor de asigurare, chiar as da o reducere binemeritata participantilor care au montate astfel de sisteme video, pentru ca atunci nu mai este loc de intors la accidentele amiabile sau chiar si cele care ajung la politie....nu degeaba in Rusia, unde modul de circulatie, educatie rutiera, etc. este cumva similar cu cel de la noi (cu diferenta ca pe acolo exista infrastructura), au camere mai toti participantii in trafic.

Asa ca sfatul meu este sa iti folosesti la maximum probele pe care le ai (ex. expertiza tehnica din care sa reiasa dinamica accidentului....pentru ca politistul este obligat sa faca masuratori, sa realizeze poze de la locul accidentului (cand sunt victime), iar daca spui ca te-ai lasat intr-o parte si ai cazut, sigur asfaltul a fost zgariat pe sensul tau de circulatie, poate din poze si informatii se poate determina locul impactului, etc.; prietenii tai din spate...pentru tine ar fi fost ideal ca ei sa faca poze cu telefonul, sa filmeze, ca sa nu lase polisitului loc doar pentru poze pe care le vrea el ca sa isi rezolve mai rapid dosarul, daca au trecut autovehicule prin zona, chiar si dupa accident, poate le-a retinut vreunul din prieteni numerele de inmatriculare, chiar si paramedicii de pe ambulanta care au venit iti pot sustine cauza, daca vezi ca din dosar se incerca modificarea adevarului, etc.).

Iar in viitor, fa o achizitie intr-o camera video , de casca sau de carena (costa pe ebay de la 15-20 USD lei si, in functie de performante, poate ajunge la 4-500 usd)...ti-ar fi fost de mare ajutor intr-o astfel de situatie...
Multumesc pentru raspuns !

Ceea ce mi se pare interesant ca au trecut atatea zile si eu inca nu am fost chemat sa dau o declaratie la politie,chiar uitasem sa precizez am primit doar o dovada de circulatie pe 15 zile dar fara un proces verbal,,pe dovada scrie accident rutier soldat cu victime'' tot eu sunt victima tot eu am de tras.Se vedea clar pe asfalt urmele cum am culcat motocicleta pe jumatatea benzii mele de mers,am si poze si filmari facute de prietenii de care am fost insotit in acea seara.
Intradevar daca aveam o camera video era cu totul altceva si imi era foarte usor sa imi dovedesc nevinovatia,O alta intrebare,de cand expertiza auto pentru a vedea starea de functionare a autovehiculelor,se face de catre un om al politiei care face niste poze si atat,din cate stiu eu nu trebuia sa se faca de catre r.a.r ,sa se vada cu adevarat starea tehnica a masinii si a motocicletei mele?

Vreau sa spun urmatorul lucru traim in tara nimanui,zilnic mor zeci de oameni nevinovati pe strazi in accidente si nu ii pasa nimanui,nu vreau sa fac acuzatii nefondate dar eu tind sa cred ca inca se mai cumpara nevinovatia !

Chiar am fost la locul accidentului dupa 5 zile si se vedeau urmele accidentului perfect,m-am asezat jos si timp de 20 de minute am stat sa vad cum este abordata aceea curba de catre soferi si sincer va spun in tot acest timp doar doua masini au fost care au abordat curba perfect,restul aproape pe contrasens.....stiu poate nu are nici o relevanta ceea ce spun.
Cel mai important lucru este ca am scapat cu bine,puteam sa fiu mort in acea seara,daca intram direct sub masina eram mai castigat???raspunsul este nu. Abia in momente ca acestea iti dai seama cat de repede si cat de usor poti murii,mi-am pierdut un prieten in urma cu o luna,din cauza unui sofer orb,care nu i-a acordat prioritate,si ii pasa cuiva,a luat cineva vreo declaratie in seara aia,ca nu era singur nici el,nimic stiti ce inseamna nimic,si bineinteles soferul ,,domne eu sunt sofer de 25 de ani,,va pot spune eu parerea participantilor din trafic aaa,,motociclistii domne niste nebuni viteza,depasiri, mentalitatea aia de oameni frustrati fara educatie care in loc sa fie atenti la volan,dorm.

Am stat si m-am gandit zile la rand oare se mai merita sa fii motociclist in Romania,poate o parte din cei care citesc nu ma vor intelege,Dar ce este scris mai jos reflecta ce inseamna cu adevarat motociclismul,sper sa nu fii deviat de la subiect cu acest raspuns!

,,De fiecare data cand te echipezi,de fiecare data cand te urci pe motor iti pui viata in joc,e ca un razboi pe viata si pe moarte arunci zarurile si te descurci cat poti mai bine...
De ce merita sa iti risti viata?ce vrea lumea sa afle defapt,cat de incostienti suntem noi ca nu ne pasa daca murim,tie ti s-a intamplat sa iti moara un prieten in brate,sa il vezi pe asfalt cu casca murdara de sange pe dinauntru,
Este cumplit sa vezi sa realizezi intr-o situatie de genul asta cat de fragili suntem,cat de usor poate o fiinta complexa,unica,sa inceteze sa mai existe,este o durere greu de exprimat,si de fiecare data apare intrebarea...de ce?
Crezi ca este usor sa te urci pe motor si sa pleci stiind ca se poate intampla sa nu ajungi la destinatie,si asta nu neaparat din vina ta,daca o fac,daca risc,stiind ca poate fi ultima clipa traita de mine,o fac pentru ceea ce simt atunci cand sunt pe motor,o fac fiindca asa sunt eu,fiindca pe drum eu si motorul devenim o singura fiinta,fiindca nu ai cu ce sa egalezi experienta drumului cu motorul,de-asta mori si te nasti de sute de ori intr-o mie de kilometri facuti intr-o singura zi,de-asta seara cand te opresti la marginea unei paduri si iti intinzi sacul de dormit,te apropii si mangai motorul care a fost cu tine in fiecare moment si te-a salavat de atatea ori,de-asta la sfarsitul unei astfel de zile iti vine sa imbratisezi tot pamantul si iubesti fecare clipa a vietii tale...fiindca motociclismul nu inseamna turatul motorelor la semafor,sau datul pe o roata pe Magheru inseamna sute de mii kilometrii de experienta si amintiri,si mai mult de cat atat daca esti norocos inseamna sa te intorci cu bine acasa '' NOI MOTOCICLISTII

Daca mai este cineva in masura sa imi raspunda de ce nu am primit procesul verbal as fi recunoscator,orice sfat,parere este binevenita.

Numai bine va doresc ! ! !
Ultima modificare: Marți, 31 Octombrie 2017
cristian burry, utilizator

Alte discuții în legătură

Un motociclist a intrat in mine ApostolideT ApostolideT In data de 10.07.2011 am avut un accident cu masina in jurul orei 12.05 . Accidentul s-a desfasurat astfel : 1. ma aflam intr-o parcare situata pe ... (vezi toată discuția)
Solutionare dosar accident cu victime marius catalin marius catalin Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine daca se poate. Pe data de 23-06-2009 ma aflam la volanul masini in intersectia Iuliu Maniu cu Valea Cascadelor, ... (vezi toată discuția)
cum as putea proceda in cazul retinerii abuzive a permisului de conducere olsenlaci olsenlaci Buna Ziua, Va rog sa ma ajutati intr-un caz de retinerii a permisului de conducere. Un agent rutier mi-a retinut permisul 15 de zile intrucat sustinea ca am ... (vezi toată discuția)