avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit pe venit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit pe venit

Buna seara, va retin putin cu urmatoarea problema :
Un arhitect infiinteaza in anul 2009 un birou de arhitectura unde isi desfasoara activitatea independent, nu este inregistrat in scop de TVA.Estimeaza un impozit anual pentru venituri din activitati independente de 1.200 lei.La sfarsitul anului constata urmatoarele venituri si cheltuieli : venituri din prestarea activitatii de arhitect : 95.000 lei,venituri din sponsorizari : 10.000 lei,cheltuieli cu rechizite:20.000, cheltuieli cu personalul angajat:10.000 lei,cheltuieli cu sponsorizarea :3000 lei,cheltuieli cu protocolul : 2.500 lei. Mai realizeaza si urmatoarele operatii : achizitioneaza un apartament, pentru care datoreaza un impozit de 150 lei si pe care il foloseste ca locuinta de domiciliu; contracteaza un imprumut in valoare de 30000 lei pe 2 ani, cu o rata anuala a dobanzii de 10%, si din acest imprumut achizitioneaza un autoturism folosit pentru deplasare la clienti,furnizori iar diferenta de imprumut o foloseste la activitatea curenta a sa.Are loc si un control inopinant care se finalizeaza cu o amenda de 2200 lei.Cum se calculeaza impozitul pe venit din activitate independenta?
multumesc
Cel mai recent răspuns: levantica , utilizator 21:33, 22 Octombrie 2009
Vedeti aici dispozitiile Codului fiscal - ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla: [ link extern ] /
am dublat din greseala, scuze
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
t.simona, utilizator
Vreau sa ridic niste semne de intrebare referitoare la unele neconcordante pe care le-am sesizat
1 de la ce data s-a infiintat? Pt ca veniturile de 95000 lei depasesc CA de 35000 euro la cursul de la data aderarii proportional cu nr de luni lucrate in 2009, pt care este scutit de tva. Eu zic ca ar fi trebuit deja sa se declare platitor de tva
2 De verificat daca o PFA poate fi beneficiarul unor sponsorizari. Eu zic ca nu.
3 Nu spuneti ce valoare are autoturismul, deci nu se cunoaste amortizarea lunara. Am inteles ca el nu valoreaza 30000 lei, pt ca o parte din imprumut o foloseste pt nevoile proprii.
4 Nu se intelege modul de calcul al dobinzii de la banca, ea, in general, se calculeaza la valoarea ramasa de plata. De ce nu puteti da date concrete referitoare la marimea dobinzii platita in fiecare luna cf extrase de cont?

Este o situatie reala sau este o problema de manual de contabilitate sau de fiscalitate? Eu asta deduc, mai ales din acele sume atit de tipice unor probleme.

Valabil si pt postarea dvoastra de la impozitul pe profit.
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
t.simona, utilizator
multumesc doamna Florentina pentru indrumare
Mai trebuie data achizitiei auto, iulie sau august, si perioada de acordare a creditului.

Alte discuții în legătură

Calcul impozit levantica levantica Buna seara, am si eu o problema in ceea ce priveste rezolvarea acestei aplicatii, imi puteti spune daca este corecta rezolvarea ? O persoana fizica este ... (vezi toată discuția)
Monografie contract sponsorizare tincuta30 tincuta30 Care este tratamentul contabil si fiscal pentru un contract de sponsorizare cu urmatoarele specificatii: O societate incheie un contract de sponsorizare cu o ... (vezi toată discuția)
Impozit venit -> impozit profit batzik batzik Am un srl platitor de impozit pe venit (3%). Anul acesta am facturat 250.000 ron+tva, din care am platit 7500 impozit si cu 200.000 am sponsorizat o echipa de ... (vezi toată discuția)