avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... dreptul de proprietate intelectuala -fotografie cu ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

dreptul de proprietate intelectuala -fotografie cu mine folosita fara acordul meu

buna ziua,

Am constatat recent ca o fotografie (draguta de altfel) cu mine si un prieten, stand la o discutie intr-un parc, este folosita intr-o campanie de promovare outdoor, fara sa ne fi cerut nimeni consimtamantul. Fetele amandurora se vad foarte clar.

Intrebarea mea este care este cadrul legal pentru o astfel de situatie? Nu sta in obligatia fotografului sa ceara acordul subiectilor imaginilor sale de a le folosi (in diverse scopuri)?

Mentionez ca noi doi nici nu stiam ca am fost surprinsi in poza.
Motivul pentru care ma deranjeaza este pentru ca nu imi doresc ca eu sa fiu asociata cu respectiva campanie.

va multumesc anticipat pentru raspuns.
Majorii pot consimti implicit/tacit la fotografiere.
Buna seara,

Daca nu doriti sa fiti asociata cu respectiva campanie, recomand transmiterea unei notificari catre societatea care deruleaza respectiva campanie in care sa aratati faptul ca va foloseste imaginea, fara ca dumneavoastra sa fi consimtit la aceasta si sa solicitati incetarea folosirii respectivei fotografii.

Conform art, 88 din Legea dreptului de autor, pentru utilizarea unei fotografii care contine un portret este necesar consimtamantul expres al persoanei fotografiate, cu exceptia cazului in care persoana respectiva este model sau a primit o remuneratie pentru a poza in respectivul portret.

In plus, folosirea unei astfel de fotografii reprezinta si o incalcare a legislatiei privind datele cu caracter personal, incalcare ce poate determina aplicarea unor amenzi de catre autoritatea competenta, daca veti depune o plangere impotriva societatii care deruleaza respectiva campanie.

In situatia in care societatea in cauza nu se conformeaza si nu inceteaza folosirea respectivei fotografii, puteti:
1. chema in instanta societatea in vederea obligarii acesteia la incetarea utilizarii fotografiei si la plata unor daune-interese;
2. depune o plangere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Filmare sau fotografiere intr-un centru pentru persoane cu handicap btc btc Filmarea sau fotografierea persoanelor cu handicap grav dintr-un centru de zi, fara acordul familiei, sunt interzise de lege? Daca da, puteti sa-mi specificati ... (vezi toată discuția)
Leg.677 Ileana Cioteanu Ileana Cioteanu Buna ziua, va rog sa-mi comunicati daca pot fi acuzata de incalcarea disp. leg 677 /2001 in cazul in care afisez public portretul unei persoane care mi-a ... (vezi toată discuția)
Legislatie internet radumir radumir Buna ziua, Situatia este in felul urmator : exista un blog functional. Posturile sunt compuse din informatii si poze preluate de pe site-uri de ... (vezi toată discuția)