avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de noapte

Buna dimineata! Daca lucrez program de 8 ore numai de noapte fara nici-un liber ce drepturi am?Ce salariu ar trebui sa primesc? Ce pot face pentru a primii ce trebuie?multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:21, 4 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Va trebui sa primiti un spor de 25% pt orele efectuate in timpul noptii, adica in intervalul de timp 22.00 - 6.00.
Dpdv legal, dvs nu trebuie sa faceti nimic. E obligatia angajatorului sa va acorde acest spor, neacordarea lui fiind contraventie. Puteti sa-l informati asupra acestui aspect.
In codul muncii nu este prevăzută obligativitatea acordării sporului de noapte.

Art. 126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, legiuitorul a lasat la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea intre reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, si mentinerea programului normal de lucru dar cu acordarea unui spor la salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de noapte soucadan soucadan Buna ziua, orele efectuate intre ora 23,00 si 7,00 sunt considerate ore de noapte si pot fi platite cu un spor de 25%, sau trebuie obligatoriu modificat ... (vezi toată discuția)
Referitor la sporul de noapte cercelviorel cercelviorel snt angajat in mapn, execut serviciu de paza ...noaptea stau in postu de santinela de la ora 21 la ora 03 si primesc spor de noapte doar de la ora 22 la ora 03 ... (vezi toată discuția)
Sporul de noapte dejescuadina71 dejescuadina71 Buna seara lucrez ca agent de securitate in sistem de paza si as dori sa stiu ,sporul de noapte se plateste la salariul actual pe care il am de 975 lei sau la ... (vezi toată discuția)