avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ACT DE DONATIE SAU CONTRACT DE VANZARE -CUMPARARE?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ACT DE DONATIE SAU CONTRACT DE VANZARE -CUMPARARE?

Buna ziua. Spuneti-mi va rog daca am inteles corect.

Se da urmatorul scenariu: Sunt 4 apartamente la o familie cu 3 copii dintre care 2 (din partea mamei) sunt din alta casatorie. Parintii vor sa transfere bunurile (3 apartamente din 4) doar copilului comun.

1. Se face donatie care este atacabila cu sansa de reusita de mostenitorii rezervatari.

2. Se face act de vanzare cumparare pentru bunuri (cele 3 apartamente ramase pentru ca unul a fost deja donat unui copil) si se platesc bunurile prin transfer bancar.

Varianta 2 este cea sigura pentru a avea sanse maxime ca in caz de atac in instanta pentru vanzare fictiva (desi se face in fata unui notar si se transfera bani prin banca) sa nu castige paratul?

Mentionez ca parintii au donat deja unuia dintre copii un apartament care era doar pe numele tatalui (tatal a donat ficei vitrege apartamentul cu drept de mostenire dupa moarte).

Multumesc foarte mult sper ca am fost inteles. :)
Ultima modificare: Luni, 6 Noiembrie 2017
MarianNC, utilizator
Cel mai recent răspuns: MarianNC , utilizator 08:08, 7 Noiembrie 2017
Buna seara,
Ati inteles corect legal dar nu tocmai moral
Nu am inteles ce e chestia aia ca s-a vandut un imobil cu drept de mostenire dupa moarte?????
Asa ceva nu exista.
Este moral pentru ca apartamentele au fost cumpărate de mine în urma cu 20 de ani pe numele tatălui pentru ca eram plecat din tara și nu puteam sa vin.
Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna seara,
Ati inteles corect legal dar nu tocmai moral
Nu am inteles ce e chestia aia ca s-a vandut un imobil cu drept de mostenire dupa moarte?????
Asa ceva nu exista.

Un imobil, cel de pe numele tatălui a fost donat nu vândut. Însă fratele, cel de care ne temem ca ar putea ataca, nu are drept pentru ca apartamentul a fost luat de tatăl înainte de căsătorie. Donația a fost făcută la dorința mea.
Partea morala am explicat o.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"atacabilitate" act de mostenire zippy zippy Buna ziua, Apelez la ajutorul dumneavoastra cu urmatoarea problema: mama mea a dobandit in urma divortului un apartament. Momentan este recasatorita, iar ... (vezi toată discuția)
Acte imobil unui copil alexandra40 alexandra40 Daca copilului din prima casatorie ii este trecut un imobil pe numele lui, cu act de vanzare-cumparare, dar cu conditia sa nu il vanda pana la moartea ... (vezi toată discuția)
Lmpartirea mostenirii inainte de moartea parintilor victoriavic victoriavic Buna ziua, am un subiect destul de delicat si de lung, dar sper sa aiba cineva timpul si bunavointa si timpul necesar sa imi raspunda cu informatiie necesare. ... (vezi toată discuția)