avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Îmbunătățirile făcute imobilului imediat după ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Îmbunătățirile făcute imobilului imediat după deschiderea succesiunii pot influența valoarea masei succesorale?

Aș dori să știu, dacă voi chema un expert pentru a evalua valoarea apartamentului (care reprezintă masa succesorală în urma decesului tatălui meu), voi putea imediat după (până la terminarea succesiunii) să fac îmbunătățiri la el, fără ca acea valoare să mai fie afectată? Adică, la notar să se ia în considerare valoarea din raportul acela, nu cea de după renovare (din banii proprii).

Interesul meu e ca apartamentul să aibă valoare cât mai mică, pentru că nu doresc să împart cu altcineva un plus pe care l-am investit personal.
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Andreas68 , utilizator 13:04, 12 Noiembrie 2017
Notarul nu taxeaza valoarea imobilului dupa raportul de evaluare ci dupa grilele notariale.
Mulțumesc pentru răspuns.

Să înțeleg din asta că notarul nu ia în considerare ce s-a renovat? Se uită doar pe o foaie și calculează o valoare fără să fie nevoie de o inspecție la fața locului?

În caz că aleg să fac succesiunea prin instanță, cu înțelegere între părți, e aceeași situație?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nici un notar nu vine sa inspecteze bunurile. Realizati cum ar fi sa vina sa "viziteze" bunurile, pentru fiecare mostenire care se dezbate...
2. Daca exista intelegere intre parti nu exista justificare pentru a va adresa instantei. Ca regula, succesiunile se dezbat la notar. Calea judecatoreasca este doar o exceptie.
3. Oricum valorile din grila notariala sunt modice, majoritatea chiar sub pretul pietei.
4. Chiar este imperios necesar sa faceti musai si imediat acele imbunatatiri, fara sa asteptati finalizarea procedurii succesorale? Practic investiti intr-un bun pentru care nu detineti acte. Si nu cred ca procedura succesorala dureaza mai mult de o saptamana, maximum doua.
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2017
raluk0207, utilizator
2. Conform acestui articol cheltuielile s-ar reduce la jumatate, nu stiu daca e adevarat.
[ link extern ] /

4. Intelegerea cu partile e teoretica si de sperat. Insa nu suntem foarte apropiati si nu stiu cum va decurge comunicarea. E si mai complicat, deoarece e nevoie de 2 succesiuni, dupa cum Dvs. ati spus in celalalt thread al meu. Practic ar trebui sa suport eu 2 costuri, deoarece e in interesul meu sa se finalizeze. Daca ar fi mai ieftin in instanta, as merge acolo.

Important e sa fiu sigur ca imbunatatirile nu vor creste cheltuielile, si din informatiile primite pana acum, eu inteleg ca nu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sper ca ati constatat ca articolul e scris de un avocat :)

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune, costuri - notar vs. instanta livisa livisa Bun ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti daca dezbaterea succesiunii e mai ieftina in instanta sau la notar, conform noului cod civil, avand in vedere situatia ... (vezi toată discuția)
Succesiune simplu important Cristian6982 Cristian6982 Buna ziua Se dezbate succesiunea, cea care a deschis succesiunea nu mai zice nimic, iar noi care stam in afara casei(masei succesorale) am facut declaratia ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)