Buna ziua.
Avem urmatoarea nelamurire: comercializam sisteme complete pentru acoperisuri iar pentru sistemele complete oferim discounturi catre clienti. Reducerile oferite (cont 667) sunt cheltuieli deductibile pentru o microintreprindere sau nu? Multumesc anticipat!
(7) Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate şi se practică asupra preţului de vânzare;
b) remizele - se primesc în cazul vânzărilor superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferenţial; şi
c) risturnele - sunt reduceri de preţ calculate asupra ansamblului tranzacţiilor efectuate cu acelaşi terţ, în decursul unei perioade determinate.
77. -
(1) Reducerile financiare sunt sub formă de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor înainte de termenul normal de exigibilitate.
(2) Reducerile financiare primite de la furnizor reprezintă venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se referă (contul 767 "Venituri din sconturi obţinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezintă cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se referă (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").
Daca va referiti intradevar la reduceri financiare acordate atunci acestea se inreg pe 667. La microintreprinderi nu exista termenul de cheltuieli deductibile. Impozitul se aplica la venituri in general.
Daca va referiti la reduceri comerciale primite sau acordate, care se inreg pe 609 sau 709 atunci:
Cod Fiscal:
(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării, înregistrate în contul "709", potrivit reglementărilor contabile aplicabile;
(2) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:
a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării, înregistrate în contul "609", potrivit reglementărilor contabile aplicabile;
Multumesc! Deci reducerile pe care le ofer eu clientilor (si pe care Saga le trimite in 669) nu se scad la calculul impozitului pe venit? Adica eu platesc 1% din valoarea de dinaintea aplicarii discountului oferit? Ma scuzati, nu am studii de specialitate si ma chinui sa inteleg cat de cat termenii si situatiile de care ma izbesc ca mic antreprenor...
Il acordal la achizitionarea unui sistem complet (tabla + accesorii). La finalul facturii trecem discount - valoarea iar programul (saga) il trece automat in 667. Cum ar trebui procedat? Avem comert cu amanuntul, deci trebuie sa avem preturi cat de cat fixe, nu sa le modificam la fiecare intrare, nu?