avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Criterii legale de alegere a anvelopelor
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Criterii legale de alegere a anvelopelor

Vreau sa cumpar anvelope de iarna. As vrea sa stiu daca este necesar a respectta in afara de dimensiunile anvelopelor inscrise in cartea de identitate a masinii si indicele de greutate si indicele de viteza.
Va rog specificati legea si articolul care reglementeaza aceastea.
Eu nu am gasit. Conteaza foarte mult la pretul anvelopei. Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:15, 13 Noiembrie 2017
Pentru clarificari studiati Ordonanta Guvernului nr 5 / 2011,Directiva nr 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 si Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite CEE-ONU nr. 54,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Uitati-va in certificatul de inmatriculare al masinii dvs. In principiu ar trebui sa gasiti dimensiunile anvelopelor si indicii de greutate suportata pe roata +viteza maxima, sau macar dimensiunile admise . Trebuie ca tipul sa fie acelasi, conform codului rutier, insa indicele de viteza si cel de greutate nu sunt obligatorii. Totusi, pentru greutatea maxima admisa a masinii, trebuie sa va incadrati cu indicele de greutate admis pe roata.
Ultima modificare: Duminică, 12 Noiembrie 2017
latka, utilizator
Articolul 100
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
.....................................................
6. conducerea unui autovehicul si tractor agricol sau forestier care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori sunt uzate peste limita admisa;
Multumesc dar nu mi-ati raspuns la la iintrebare. Eu nu m-am referit la obligativitatea schimbarii anvelopelor ci la modul de alegere a lor, indiferent daca sunt de vara sau de iarna, pentru a nu avea probleme la un control de rutina, in trafic, al Politiei Romane.
In trafic se verifica sa corespunda caracteristicile anvelopelor existente cu cele impuse de catre producatorul marcii vehiculului,caracteristici care includ inclusiv indicele de greutate si indicele de viteza

Alte discuții în legătură

Conform noii oug pot fi folosite anvelopele all season? adela05 adela05 Stiu ca s-a introdus obligativitatea dotarii masinilor cu anvelope de iarna. Vreau sa stiu daca putem folosi si anvelope all season. Ma puteti ajuta cu un art ... (vezi toată discuția)
Prevederile legale referitoare la anvelopele de iarna directinteresat directinteresat Cum se stabileşte care este \"drumul public acoperit de gheaţă sau zăpadă\"? Mai exact, dacă pe DN2 (E85) porţiunea Urziceni-Buzău este zăpadă, se ... (vezi toată discuția)
Anvelope de iarna vrobu vrobu Este adevarat ca nu poti fi amendat decat daca blochezi circulatia pe carosabil acoperit cu zapada sau polei si nu ai anvelope de iarna ? Daca circul pe ... (vezi toată discuția)