avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cercetare penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

cercetare penala

Va rog sa-mi spuneti daca trebuia sa mi se comunice de organul de cercetare penala ca am dreptul la avocat atunci cand am fost audiat ca martor.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 09:39, 17 Noiembrie 2017
Conform C.p.p, nu, dar daca ati fost audiat ca martor banuit de comiterea unei infractiuni, apreciez ar fi trebuit sa va comunice, in practica asa se intampla de regula.
Conf. NCPP dupa inceperea UP in rem si pana la inceperea UP in personam, faptuitorul poate fi audiat doar in calitate de martor.
In orice caz, dvs aveati dreptul sa mergeti insotit de avocat.
ART. 120 c.p.p.
Comunicarea drepturilor şi obligaţiilor
(1) Organul judiciar comunică martorului calitatea în care este audiat şi faptele sau împrejurările de fapt pentru dovedirea cărora a fost propus ca martor.
(2) Martorului i se aduc apoi la cunoştinţă următoarele drepturi şi obligaţii:
a) dreptul de a fi supus măsurilor de protecţie şi de a beneficia de restituirea cheltuielilor prilejuite de chemarea în faţa organelor judiciare, atunci când sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege;
b) obligaţia de a se prezenta la chemările organelor judiciare, atrăgându-i-se atenţia că, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, se poate emite mandat de aducere împotriva sa;
c) obligaţia de a comunica în scris, în termen de 5 zile, orice schimbare a adresei la care este citat, atrăgându-i-se atenţia că, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, se poate dispune împotriva sa sancţiunea prevăzută de art. 283 alin. (1);
d) obligaţia de a da declaraţii conforme cu realitatea, atrăgându-i-se atenţia că legea pedepseşte infracţiunea de mărturie mincinoasă.

Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Puteati merge insotit de avocat la audiere.
Martorii nu au însă garantat dreptul la avocat.

Era bine sa fi intrebat înainte de audiere...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citat ca martor GabrielaA98 GabrielaA98 Buna ziua , am fost citat ca martor intr-un eveniment petrecut anul trecut. Sunt insarcinata in luna a 8 opta si as vrea sa stiu ce drepturi am ca si ... (vezi toată discuția)
Restrictii ca denuntator?! chris_d chris_d Buna ziua, poate cineva sa imi explice , daca as vrea sa depun o plangere sau denunt ce restrictii mi se impun mie ca denuntator, ma intereseaza in special ... (vezi toată discuția)
Martor petrescum67 petrescum67 daca un martor este citat pentru o declaratie la politie intr-un dosar penal,acesta este obligat sa nu ia legatura cu nici una din partile implicate?polistitul ... (vezi toată discuția)