avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... scoala profesionala ucenicie la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

scoala profesionala ucenicie la locul de munca

ma numesc Nicolaie Cornelia .intrebare...am urmat cursul de ucenicie la locul de munca de 3 ani.Amo intrebare ...de cand aplica oficiul de pensii ca sa se ia in considerare aceasta vechime de 3 ani grupa a 2-a.deoarece am fost la Deva la oficiul de pensii si mi sa raspuns de la ghiseul nr.4 ca inca nu se ia in considerare si ramane asa pana primesc ei de la centru ca pot lucra pe aceste scoli profesionale ucenicie la locul de munca. sa le treaca ca vechime.desi doamna vasilescu ministrul muncii a explicat vag despre acest subiect.conform deciziei nr.18/2015 ,se poate lucra pe legea nr.263/2010 cu art.3 alin.1 lit.p si art.19 alin.1 si etc nu vreau sa deranjez dar,???
de cand??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:57, 3 Decembrie 2017
1. Daca spuneti ca cei pe care i-ati intrebat nu v-ati explicat corect, credeti ca modul dvs de prezentare este descifrabil ?

Incercati sa prezentati cat mai clar problema dvs. .

2. Decizia 18/2015 ICCJ:
Perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată și a urmat cursurile unei școli profesionale:
1. anterior datei de 1 ianuarie 1949 va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fostele case de asigurări sociale;

2. între 1 ianuarie 1949 și 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privința ucenicilor a existat obligația virării contribuțiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în măsura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale;

3. după 1 ianuarie 1954 și până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare și vechime în muncă perioada practicii în producție.

3. Decizia nr. 18/2015 privind examinarea recursului în interesul legii formulat de Avocatul Poporului cu privire la interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale privind includerea perioadei de ucenicie în calculul vechimii în muncă nu face nicio referire la perioade de dupa 01.04.2001.
Aveti dreptate domule Cornel Vasile.Ma incadrez in varianta a 2-a cea cu anii 1945-2001.am scoala profesioanala intre anii 1972-1975,de ucenicie la locul de munca si este inscris in carnetul de munca.Am depus la oficiul de pensii Deva.Mi sa spus sa astept pana se poate trece aceasta perioada, vechime .Deci astept.
Când vi se va comunica decizia de către Casa de Pensii puteți sa verificați dacă vi s-a luat în considerare perioada respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoala profesionala este vechime Geany71 Geany71 Buna ziua doresc sa stiu daca scoala profesionala se pune vechime la pensie,mentionez ca am facut scoala in perioada 1969-1971 .Ucenicie la locul de munca. ... (vezi toată discuția)
De ce nu mi se considera scoala de ucenicie la locul de munca 3 ani,vechime? lelicornelia lelicornelia am mers la casa de pensii sa depun la dosarul meu de pensii copie dupa diploma de absolvire a scolii profesionale de ucenicie la lucul de munca ,3 ani si ... (vezi toată discuția)
Pensie Badiu  gavril Badiu gavril Ucenicia se ia in calcul la calcularea pensie. Multumesc. (vezi toată discuția)