avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical

buna ziua,
incepand cu luna septembrie 2008 si pana in noiembrie 2009 am fost/sunt in concediu medical ( sept-noiembrie 2008 internat in spital; noiembrie 2008-noiembrie 2009 concediu medical TBC).
am semnale ca odata cu terminarea concediului medical cei de la firma doresc sa ma dea afara.( sunt angajat la un dealer auto )
care sunt optiunile?
pot sa plec in somaj?
daca sunt dat afara primesc salarii compensatorii?
pot sa-mi reduca salariul unilateral?...care este alternativa?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 10:40, 11 Octombrie 2009
1. Daca aveti o decizie medicala asupra incapacitatii de munca puteti beneficia de pensie de invaliditate .
2. in caz de concediere individuala trebuie sa vi se dea un preaviz legal de 20 zile lucratoare iar carnetul de munca sa fie inchis cu art 65 alin.1 din codul muncii. O alta conditie ca sa beneficiati de somaj este sa fi lucrat 12 luni in ultimele 24 luni.La concediere se acorda 1 salariu compensatoriu , conform contractului colectiv de munca la nivel national. interesati-va daca societatea respectiva are CCM la nivel de societate si daca da ce prevede in caz de concediere individuala.
3. daca va dati demisia nu beneficiati de somaj sau salarii compensatorii.
4. modificarile contractuale se fac cu acordul ambelor parti nu unilateral.
inseamna ca daca eu am stat in concediu medical 14 luni din ultimile 24 nu peimesc somaj daca sunt concediat?
Daca veti fi concediat cu art.65 alin.1 puteti beneficia de ajutor de somaj, chiar daca ati fost in concediu medical in ultimul an.
Conform legii somajului 76/2002, se sare peste perioada in care ati fost in concediu medical deoarece au fost mai mult de 30 de zile si se tine cont de perioada de dinainte si de dupa concediu medical.

Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
(11) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile;

Art. 35. - (1) Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizata inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.
Se poate emite decizie de concediere pentru motive care tin de persoana salariatului,inaptitudine fizica,dar sunt niste pasi premergatori:

Codul Muncii Art. 61.c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică si/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îsi îndeplinească atributiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;

Este foarte important articolul din Codul Muncii cu care se desface CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical din somaj marychirila marychirila AM FOST IN CONCEDIU MEDICAL 547 DE ZILE, IAR ACUM AS DORI SA INTRU IN SOMAJ , IAR DIN SOMAJ DIN NOU IN CONCEDIU MEDICAL. ESTE POSIBIL? ULTIMA ZI DE CONCEDIU ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? ciobotaru elena ciobotaru elena Lucrez la un magazin in Iasi din 21 mai 2011, societatea are sediul si fabrica in Tg. Neamt. In februarie mi-au dat concediu 12 zile pentru anul trecut, Am ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil CT23ANA CT23ANA Buna ziua. In ultimii doi ani am vechime in munca 1 an si 2 luni,in anul 2013 am lucrat 11 luni si 5 zile, dupa care am fost concediata din motive care nu tin ... (vezi toată discuția)