avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... instalare gaze
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

instalare gaze

Buna ziua.Am cumparat anul trecut un imobil.-corpul 6 parter ,situat in localitatea x ,strada A, nr b ,inscris in Cartea Funciara nrC a localitatii ,cu nr cadastral C,impreuna cu coproprietatea fortata asupra cotei parti de 363/13096 din suprafata totala de 150 mp ce reprezinta spatii comune aferente cladirii reprezentata de pereti si cu coproprietatea cotei parti de 3447/128100 din suprafata indiviza de teren de 958mp aferenti constructiei C6,care face parte din suprafata totala de 1281 mp ,cu nr cadastral D .
Curte comuna cu 13 proprietari ,detinand fiecare o prorietate exclusiva si o coproprietate.Initial imobilul a apartinut unei societati comerciale care a instrainat o parte din imobil,dansii pastrand o alta parte a acestuia.Instrainarea s-a facut prin vanzari succesive ,10 dintre ele ulterioare vanzarii incheiate cu mine.Toate aceste proprietati figureaza la adresa strada A nr b fiecare avand numar cadastral diferit.Eu am cumparat din calitatea de fost chirias.La momentul cumpararii pe proprietate exista bineinteles instalatie de gaze,in imobilul respectiv fiind in toti acesti ani(15-20) birouri .Eu am inclusiv centrala montata in imobil ,pana anul acesta platind fostului proprietar cantitatea consumata pe care dansii o contorizau printr-un contoar pasant. Societatea vanzatoare obtinuse proprietatea prin privatizare in anii 90 cu instalatie de gaze cu tot.Anul trecut 3 dintre noii vecini mi-au cerut acceptul pentru a face proiect de gaze separat,individualizat .Am acordat acest accept, neautentificat.In cadrul proiectului dansii au schimbat un regulator de presiune.Anul acesta eu am decis sa fac acelasi lucru.Am cerut acordul societatii vanzatoare.Aceasta l-a dat in scris,neautentificat dar stampilat.Am depus cerere la gaze de acord accept racordare.la doua zile de la depunerea cererii mele societatea vanzatoare,,in calitate de proprietar al instalatiei,, a formulat catre Distrigaz Sud o nota prin care informa societatea Distrigaz cu privire la retragerea acceptului sau.Motivarea era ca eu nu platesc 75 lei regulatorul si ca nu sunt de acord cu mansardarea cladirii.Din punctul meu de vedere halucinante ambele motive.Bineinteles ca platesc cei 75 lei regulatorul iar refuzul mansardarii nu priveste Distrigazul.Oricum Distrigaz imi comunica faptul ca am nevoie de acceptul vanzatorului-proprietarul instalatiei
Problemele mele de lamurit,cu ajutorul dumneavoastra
1.eu ,conform noului cod civil nu sunt si coproprietara-proprietate fortata -asupra instalatiei de gaze de la bransament/racord pana la punctul de intrare ce deserveste proprietatea exclusiva atata timp cat in actul de proprietate nu se stabileste contrariul?Nu se stabileste nici indubitabil ca as fi ,dar textul de lege spune,,daca prin lege sau act juridic nu se stabileste altfel,,
2.Regulatorul a fost platit de cei 3 vecini noi deci ce treaba are SC?
3.Art 18 din regulamentul de instalare al gazelor din 2017 spune ca pentru acordul de principiu Distrigaz are nevoie de acordul vecinilor sau o declaratie notariala prin care ma oblig sa achit costurile suportate anerior de proprietarul instalatiei.Eu am dat o asemenea declaratie notariala pe care am trimis-o Distrigaz .
3.In Normele Tehnice de aplicare a regulamentului de instalare a gazelor din 2009 se precizeaza ca in cazul curtilor cu mai multe cladiri exista un singur bransament din strada .Acest lucru contravine posibilitatii de a face o alta legatura individuala de la magistrala.In plus costurile ar fi cu mult mai mari si mi se pare si nedrept.Si ar dura tare mult.
Tin sa precizez ca ,in acest moment ,ceilalti 7 proprietari,fara sa imi ceara mie acordul dar avandu-l pe cel al SC fac o lucrare de gaze iar tevile dansilor sunt fixate pe cladirea mea,pe sub geam.Este cel putin frustrant.
4.Am citit undeva intr-un regulament de instalare gaze ca Distrigaz devine proprietara bransamentelor racordurilor,statiilor si punctelor de masurare si reglare (ce o insemna asta!?) dupa un anume numar de ani,10 mai precis.ma poate ajuta asta?
SC a oprit gazele pe vechea conducta ,santajandu-ma cu accesul la gaze in schimbul semnarii unui acord de mansardare.In sine ,santajul mi se pare ordinar.Fara sa incerc sa ma justific;cladirea este de la 1900,este intre doua cladiri de patrimoniu,cei 10 noi proprietari au amenajat in spatiile cumparate apartamente pentru inchiriere,vor la randul lor sa isi dubleze prin mansardare spatiile cumparate-ati ghicit apartamente la inchiriat-,Sc vrea sa mai construiasca inca 300 mp mansarda- bravo,tot inchiriere si toate intr-un spatiu efectiv de curte de vreo 200-300 mp,fara alta parcare si cu distanta intre corpurile de cladire fata in fata de 5 m .
Cum ma sfatuiti sa actionez?Eventual o cerere de chemare in judecata?De la cine am nevoie pana la urma de acorduri atata vreme cat in cazul vecinilor mei a fost posibila aducerea de gaze si fara acordul meu.Nu ca nu l-as fi dat, Doamne Fereste! dar nu mai inteleg nimic si toata nebunia asta dureaza de prin septembrie ,este aproape decembrie,nu am gaze dar am centrala ,nu mai sunt chiriasa sunt proprietara dar risc sa imi inchid biroul pana in aprilie.De frig.
multumesc!

Alte discuții în legătură

Teren in proprietate, dar la care au acces si vecinii. Valentin2222 Valentin2222 Buna ziua, Am cumparat un apartament intr-un bloc de 2 etaje, unde apartamentul de la parter are si o curte (teren) in proprietate, ingradita, cu acces ... (vezi toată discuția)
Coproprietate? dragonel dragonel Am cumparat etajul 1 (un apartament) dintr-o vila , proprietate privata, dotata cu centrala termica proprie si instalatie comuna de gaze , bransate stradal la ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviză: am cumpărat o jumătate din parterul unei case + etajul și mansarda în totalitate. am cotă indiviză pe partea de sub jumătatea de parter care nu e a mea? andreea2016guest andreea2016guest Buna seara! Am cumparat o casa cu jumatate de parter, etaj si mansarda, dar cealalta jumatate din parter apartine unui alt proprietar cu alta intrare/curte si ... (vezi toată discuția)