in cazul in care o doamna(x) cu un copil minor dintr-o casatorie anterioara, cu un frate major, parintii decedati si cu urmatoarele bunuri dobandite inaintea casatoriei:apartament, teren la munte, o casa pe care o imparte cu fratele fiind dobandita de la parinti ca mostenire si o masina, se casatoreste cu un domn(y) cu ambii parinti in viata(fiind luat in spatiul de parinti ) si cu un frate cu handicap mental, dar fara copii si alte bunuri, am urmatoarele intrebari:
1.domnul y ar putea sa treaca unul din bunurile doamnei x(de exemplu apartamentul) pe numele lui fara ca doamna x sa stie?
2.daca doamna x decedeaza, si domnul y (fiind luat in spatiul doamnei x dupa casatorie si locuind cu copilul minor, acesta fiind tot in spatiul doamnei x) se impart bunurile dobandite inainte de casatorie ale doamnei x intre copilul minor al dnei x si domnul y si eventual si cu fratii acestora si parintii dlui y?
3.aceeasi intrebare in cazul in care copilul creste si doamna x moare dupa ce acesta devine major
3. daca domnul y a muncit in casa, renovand 2 din camerele apartamentului, ii revine si lui o parte din apartament?sau doar o suma de bani cu care ar putea fi rasplatit pt munca prestata?
Sa raspundem matematic, dupa cum ati prezentat problema:
1. domnul y nu poate sa treaca pe numele lui un bun al doamnei x, fara ca aceasta sa stie....e putin probabil ca ar recurge la un fals..
2. bunurile dinaintea casatoriei, revin numai copilului doamnei x. domnul y are dreptul doar la bunurile dobandite in timpul casatoriei.
3. acelasi raspuns ca la 2
3. (4) domnului y nu-i revine o parte din apartament..pentru ca l-ar fi zugravit....
Iata raspunsurile cu ceva modificari, fata de raspunsul anterior:
1. domnul poate sa o convinga pe doamna sa faca un contract de vanzare-cumparare asupra intregii sale averi, cat e in viata, poate dispune de tot ce are, fara sa fie nevoie de consimtamintul cuiva din familie;
2.in cazul decesului doamnei si, presupunand ca mai existau bunuri, acestea revin atat copilului ei cat si sotului in urmatoarele cote; copilul 3/*4 si sotul 1/4, indiferent de modalitatea obtinerii acestor bunuri;
3. majoratul sau minoratul copilului nu au nici o importanta si acesta culege mostenirea impreuna cu sotul mamei decedate, inlaturand toate celelalte rude la de mostenire;;
4. Se va putea cere, in caz de divort si partaj, de aceasta data, contravaloarea contributiei domnului la intretinerea si imbunatatirea imobilelor, care au determinat cresterea valorii acestora, sotul avand un drept de creanta, care poate fi revendicat in termen de trei ani de la data efectuarii lucrarilor.
Asadar, nu are nici o legatura cu dreptul de mostenire, pe care ati inteles ca sotul il are atata timp cat are calitatea de sot in acea casatorie si daca va supravietui celuilalt sot.
Drepturi mostenitori
limac
Va prezint un caz : doamna A a divortat , in urma divortului a ramas cu locuinta a carei este proprietara d: dansa s-a recasatorit cu domnul B doamna are ... (vezi toată discuția)
Divort
cristina sandu
Doamna x este casatorita cu domnul y de 20 de ani. In timpul casatoriei au dobandit un apartament pe care l-au vandut si s-au mutat in casa parintilor doamnei ... (vezi toată discuția)