Buna ziua,
am o intrebare va rog. Daca vand casa din Romania cu o procura data fratelui meu, eu fiind in Germania, si trec in procura vanzarea se face la notar. Cine plateste notarul? Cat costa notarul? Plateste cumparatorul acest comision la notar? Se duce notarul cu cei doi la o banca sa-mi vireze jumatate din bani in contul meu pe care il trec eu fratelui meu in procura? Stiu ca, cumparatorul primeste bani cu imprumut dela o banca. In rest nu mai am nici o informatie de la frate. Mai trebuie sa platim si impozit pt. imobil daca o vindem cu peste 450.000 lei?
Multumesc anticipat
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Cumpărătorul plătește onorariul notarial+ tva 19% si intabularea 0,15% din pret.
Notarul costa in functie de prețul vânzării.
Nu, nu e treaba notarului să mearga cu clientii la banca.
Banii sunt virati in contul indicat de dvs in cuprinsul procurii.
Da, platiti un impozit de 3% calculat la suma ce depășește 450.000 lei.
Bine, dar exact asta e problema mea, ca nu mai am nici o incredere in fratele meu, de asta vreau sa fie un notar de fata la aceasta plata a banilor in contul meu, sa fiu sigura ca totul decurge in ordine. Ca altfel nu as mai face plata la notar, sa primeasca si el onorariul. Pentru ce e el atunci platit, va rog? Banii vor fi deci virati de cumparator in contul meu si apoi va mai fi necesar ca notarul sa-si mai puna apostila pe ceva, ca s-a facut plata? Sau el nu-i mai vede pe mandatar si pe cumparator deloc?
Păi dacă nu aveți incredere, nu trebuia sa il împuterniciti pe frate.
Notarul e platit de cumpărător, nu de dvs si e platit ca să dea un continut juridic voinței dvs, în conformitate cu legea și mai ales e platit să răspundă profesional pentru actul pe care il întocmește. Notarul solicita doar documentul bancar care atestă faptul că prețul a fost platit.
Pentru alte servicii, contactați un jandarm sau o firmă de pază, ca nu cumva să fugă cumpărătorul cu banii.
@Filia, procedura (mai ales ca banii sunt obtinuti prin credit) ar fi urmatoarea: se redacteaza actele la notariat in care se specifica ca suma se va plati prin banca xxx, la data xxx, in contul xxx, apoi cumparatorul si vanzatorul (prin mandatar) merg la banca care acorda creditul, unde se face plata din contul cumparatorului in contul vanzatorului, apoi partile se intorc la notariat unde vanzatorul (prin mandatar) da o declaratie ca si-a primit banii in cont, apoi actele se finalizeaza prin grija notarului in ceea ce-l priveste pe cumparator (intabulare, ipoteca, etc treaba lor). Acum, pentru dvs treaba sta in felul urmator, daca fratele nu este imputernicit pe contul dvs din banca, atunci nu poate sa scoata banii din cont, si invers, daca plata se va face in banca in contul fratelui, atunci el va putea scoate banii (ilegal, dar o poate face). Cam asta este procedura, in principiu.