Buna ziua ,lucrez la o companie unde programul de lucru este de o saptamana 6h iar a2a saptamana este de 8h unde se lucreaza un weekend pana la ora 14 iar al2lea weekend sunt liber .Intrebare in preaviz sunt obligat sa-mi fac weekndurile sau sunt obligat sa vin in zilele libere date de stat ?chiar daca nu-mi fac numarul de ore pe luna ?
P.s sunt deja in preaviz
Va multumesc .
Da ,ca asistent vanzari intr-o firma privata avem programul de lucru si in zilele de liber date de stat si in weekenduri. O parte din lege nu zice undeva ca eu ca angajat nu sunt obligat sa vin ? Chiar daca numarul de ore pe luna nu-mi ies .
Potrivit Codului Muncii, salariatul are obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului, de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca.
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.
sau
- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Pentru ziua lucrata intr-o zi de sarbatoare legala se va primi banii pe ziua lucrata ca o zi normala, desi in practica unii angajatori acorda si sporul de 100%.