avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Este permisă discriminarea bărbaților??
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Este permisă discriminarea bărbaților??

Legea 446/2006
Art. 3
(5) La declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar.
Art. 7
(1) Cetăţenii încorporabili, în sensul prezentei legi, sunt consideraţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar, în situaţiile prevăzute la art. 3.
(2) Femeile pot îndeplini, la cerere, oricare dintre formele serviciului militar. Femeile în stare de graviditate întrerup de drept îndeplinirea serviciului militar.
Art. 22
(1) Pentru îndeplinirea serviciului militar în termen, în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (5), centrele militare efectuează, în perioadele stabilite de Statul Major General, recrutarea-încorporarea cetăţenilor încorporabili.

Scutirea de la o obligație legală reprezintă un privilegiu, iar acest privilegiu este și o discriminare dacă este acordat pe baza deosebirii de sex. Legea 446/2006 încalcă Art.16(alin.1) din Constituția României, întrucât prevede recrutarea și obligativitatea îndeplinirii unui serviciu(militar sau alternativ) numai pentru bărbați.
Constituția României, Art. 16
”(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.”

”România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială”, conform Art.4(alin.2) din Constituția României, deci obligația de a apăra patria ar trebui să revină tuturor cetățenilor săi(fără deosedire de sex) sau nimănui.
Ultima modificare: Duminică, 26 Noiembrie 2017
ContSters396991, utilizator
Cel mai recent răspuns: Zebedeu , utilizator 16:36, 21 August 2019
Ca si in ce priveste casatoria intre homosexuali, aceasta chestiune nu este discriminare, ci o alegere politica intemeiata pe traditiile (militare ale) Romaniei.

Chestiunea e mai mult teoretica, in practica statul roman nu are bani sa inzestreze o armata de masa cu arme moderne, iar in ce priveste dusmanul potential cel mai probabil, el detine arma atomica si doar prin a ameninta cu folosirea ei ar produce mari probleme Romaniei (de ex. panica).
În privința căsătoriei nu există discriminare, deoarece fiecare persoană are dreptul de a se căsători(cu o persoană de sex opus).
În privința căsătoriei nu există discriminare, deoarece fiecare persoană are dreptul de a se căsători(indiferent de sex, fertilitate, virilitate, orientare).
Concluzie:
Discriminare pe tema căsătoriei nu există, drepturile civile fiind aceleași pentru toți cetățenii, însă undeva există o neconcordanță.
În privința stagiului militar obligatoriu există discriminare, după cum am arătat mai sus, deci comparația pe care ați făcut-o nu este relevantă.
tgeorgescu a scris:
Ca si in ce priveste casatoria intre homosexuali, aceasta chestiune nu este discriminare, ci o alegere politica intemeiata pe traditiile (militare ale) Romaniei.

Drepturile sunt același pentru toți cetățenii, nu există drepturi speciale pentru un grup alienat de restul lumii. Dacă un grup de șoferi din România vrea să circule pe partea stângă a carosabilului, cu autovehiculele, înseamnă că statul îi discriminează pe acei șoferi? Au și ei dreptul să circule cu autovehicule, conform Codului Rutier, la fel cum homosexualii are dreptul să se căsătorească, conform Codului Civil.
tgeorgescu a scris:
Ca si in ce priveste casatoria intre homosexuali, aceasta chestiune nu este discriminare, ci o alegere politica intemeiata pe traditiile (militare ale) Romaniei.

Chestiunea e mai mult teoretica, in practica statul roman nu are bani sa inzestreze o armata de masa cu arme moderne, iar in ce priveste dusmanul potential cel mai probabil, el detine arma atomica si doar prin a ameninta cu folosirea ei ar produce mari probleme Romaniei (de ex. panica).

În privința serviciului militar obligatoriu pentru bărbați, este o chestiune de discriminare.

Obligarea la efectuarea serviciului militar implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, iar această măsură trebuie să fie aplicată în mod nediscriminatoriu.
Constituţia României
Art. 53
Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.


Prevederile articolului 53 nu pot fi extinse asupra articolului 4, întrucât prin acest articol nu se reglementează vreun drept sau vreo libertate. Articolul 4 consacră un principiu general - Unitatea poporului şi egalitatea între cetăţeni, iar restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi nu poate să aducă atingere unui principiu general. Având în vedere că ”România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială”, toţi cetăţenii, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială, au obligaţia de a apăra ţara.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2019
Zebedeu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre stagiul militar. mmihai mmihai Am primit ordin sa ma prezint la centrul Militar. Sunt student, asa ca nu eventualitatea incorporarii ma framanta. Insa stagiul militar obligatoriu mi se pare ... (vezi toată discuția)
Articolul 4 din constitutia romaniei este ambiguu? SHADYYY SHADYYY La acest articol se vorbeste despre egalitatea de sanse , dar nu se spune in mod explicit (cum era un vechea constitutie ),-Art. 4: Unitatea poporului si ... (vezi toată discuția)
Protectie legala impotriva discriminarii la locul de munca pe criterii de identitate de gen / orientare sexuala kayra-nuray kayra-nuray Bună ziua, Sunt o persoană transgender male-to-female și aș dori să știu în ce conditii pot divulga identitatea mea de gen angajatorului, dacă îmi ... (vezi toată discuția)